Toplane bez zaliha i u dugovima

Zbog nagomilanih dugova toplana, u desetak manjih gradova u Srbiji radijatori bi mogli da ostanu hladni i posle zvaničnog početka grejne sezone.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2009.

17:08

Default images

U Srbiji će u utorak biti hladno sa kišom, a temperatura će biti od pet do 11 stepeni. Takva vremenska situacija omogućava da i pre zvaničnog početka grejne sezone, 15. oktobra, grejanje ipak počne u Beogradu, Nišu i drugim gradovima. Međutim, zbog nagomilanih dugova toplana, u desetak manjih gradova radijatori bi mogli da ostanu hladni i posle 15. oktobra.

Neće biti problema tokom ovogodišnje grejne sezone, izjavio je ministar energetike Petar Škundrić, objasnivši da su obezbeđene dovoljne količine gasa, ali i da su toplane sklopile povoljne aranžmane sa NIS-om.

Međutim, situacija na terenu je drugačija.

Tri dana pred zvanični početak grejne sezone u Srbiji, više gradskih toplana ima minimalne ili nikakve zalihe energenata.

Bor će ostati hladan ako u narednih dva-tri dana ne stignu neophodne količine uglja, upozorava Dragoslav Nikolić iz borske toplane.

“Bez kolubarskog uglja ne može da krene grejna sezona. Mi imamo velike obaveze prema rudniku ‘Kolubara’ za prošlu i pretprošlu grejnu sezonu i to je skoro 140 miliona dinara”, objašnjava Nikolić.

“Ja sam imao sastanak i sa direktorom rudnika i sa ljudima iz Ministarstva, ali definitivno neko mora sa višeg nivoa da kaže da Boru mora da se isporuči ugalj, inače građani Bora neće imati grejanje”, upozorava on.

U Bajinoj Bašti samo toplana koja snabdeva škole i obdaništa ima dovoljno goriva za mesec dana grejanja, kaže Dragić Glišić, referent za toplane.

“Bajinobaštanska Direkcija za izgradnju, u okviru koje posluje i toplana u Bajinoj Bašti, trenutno ima dugovanja prema NIS Jugopetrolu i AD Nafti od oko 22 miliona. To je otprilike i gubitak toplane u Bajinoj Bašti, s obzirom da je cena grejanja 50 dinara, a za normalno poslovanje je potrebno 65 dinara po metru kvadratnom”, rekao je Glišić.

Cene grejanja, iako previsoke za džep građana, i dalje su nedovoljne da toplane namire svoje dugove.

Takva situacija je i u Priboju, gde je, kako kaže direktor preduzeća FAP stan Zoran Spajić, nemoguće naplatiti dugove stanovništva.

Iako će oni ipak pokušati da grejnu sezonu počnu na vreme, već je novembar pod znakom pitanja.

“Grad je siromašan, naplata izuzetno teško ide, kreditna zaduženja su velika, kamate Jugopetrola zbog kašnjenja su takođe velike. Izašli su nam delimično u susret i dali nam reprogram do 31.decembra ove godine”, ispričao je Spajić.

“Tih 48 miliona mi ne možemo obezbediti, a onda ne možemo ući u objedinjenu nabavku mazuta, tako da će grejna sezona sigurno biti neizvesna i bez pomoći viših instanci mislim da nećemo polovinu grejne sezone izdržati”, upozorava on.

Nezvanično se očekuje da će “Srbijagas” kao javno preduzeće i ove sezone progledati kroz prste toplanama, ali većina njih najveće dugove ima prema NIS-u.

Ruski vlasnici NIS-a spremni su da pregovaraju, ali ne i da na svoj račun održavaju socijalni mir kao njihovi prethodnici. Još teže to sebi dozvoljavaju manji privatni distributeri, poručuje Nebojša Atanacković iz AD Nafte.

“Mi jednostavno izbegavamo da vrednost tih isporuka bude velika i značajna. Idemo ‘lot po lot’ u naplati kako ne bismo došli u situaciju da ta dugovanja budu preterana, odnosno veća nego što mi možemo da podnesemo”, naveo je Atanacković.

Iako su u nadležnosti lokalnih samouprava, u toplanama se nadaju da će im pomoć za grejanje stanovništva ove sezone doći i sa vrha države.

Ako ne bude dogovora sa dobavljačima, uzdaju se u obećanje da će bar deo eneregenata biti obezbeđen iz robnih rezervi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: