Dobitnici Nobela za ekonomiju

Američki ekonomisti Elinor Ostrom i Oliver Vilijamson su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju za svoj rad na području ekonomskog upravljanja.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 12.10.2009.

14:25

Default images

U saopštenju komiteta za dodelu Nobelovih nagrada Kraljevske švedske akademije nauka navodi se da je nagrada od deset miliona švedskih kruna (1,4 miliona dolara) dodeljena Ostromovoj zato što je pokazala kako se zajedničkom imovinom može upravljati putem udruživanja korisnika, dok je Vilijamson nagrađen za teoriju razrešenja korporativnih konflikata.

"Tokom poslednje tri decenije su ovi početni doprinosi unapredili istraživanja na polju ekonomskog upravljanja, pa su ona dospela sa margina u prvi plan naučne pažnje", saopštio je Nobelov komitet.
Oliver Vilijamson (Beta)
Elinor Ostrom je peta žena koja je ove godine dobila Nobelovu nagradu, a ulazi u istoriju ne samo kao dobitnica, već kao prva ekonomistkinja kojoj je Nobelova komisija od osnivanja nagrade 1968, dodelila to prestižno priznanje.

Drugi dobitnik, sedamdesetsedmogodišnji Oliver Vilijamson stručnjak je kalifornijskog univerziteta Berkli. Među najpopularnije i najbolje Vilijamsonove teorijske radove treba, prema rečima stručnjaka, ubrojati delo objavljeno 2002. godine, u kome obrazlaže razne modele upravljanja firmama.

Njegovo delo "Tržište i hijerarhija" dobilo je na značaju tokom krize, jer se bavi pitanjima pravila kojima vlasti regulišu funkcionisanje kompanija i privreda.

Nagrada za ekonomiju, pod zvaničnim nazivom "Nagrada Sveriges Riksbanke za ekonomsku nauku u sećanje na Alfreda Nobela", uspostavljena je 1968. godine i nije deo prvobitne grupe nagrada navedene u testamentu tog industrijalca i pronalazača dinamita iz 1895. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: