"Relativni neuspeh" službi

To što nisu uhapšeni haški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić, službe bezbednosti u Srbiji nazivaju “relativnim neuspehom”.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2009.

12:06

Default images

BIA i Vojnobezbednosna agencija, službe zadužene za lociranje haških optuženika, ocenile su kao "relativni neuspeh" to što su Ratko Mladić i Goran Hadžić i dalje na slobodi. BIA i VBA navode da su u potrazi za haškim beguncima "anagažovani svi rasploživi resursi".

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da niko iz tog Ministarstva ne kontaktira sa haškim optuženicima i ne troši nijedan dinar budžetskih sredstava za zaštitu bilo kog od njih.

Niko više ne sumnja da pripadnici Ministarstva odbrane imaju bilo kakve kontakte sa haškim optuženicima, kaže ministar Dragan Šutanovac.

On navodi da može da garantuje za zaposlene, ali ne i za oni koji su sada u penziji.

“Mi imamo ogroman broj vojnih penzionera, oko 55.000, i ne možemo da garantujemo da niko od njih nema kontakte sa njima, ali u Ministarstvu odbrane ne troši se nijedan dinar za zaštitu bilo kojeg haškog optuženika”, rekao je Šutanovac.

A gde su Ratko Mladić i Goran Hadžić i ko sa njim kontaktira, treba da otkriju Vojnobezbednosna agencija i BIA. U obe tajne službe navode da im je to priortet.

“Ono što je mogu da vam kažem je da su svi raspoloživi resursi agencije angažovani da dva haška optuženika budu locirana, pronađena i isporučena Hagu. Trka je još uvek u toku, još ima vremena da ‘osvojmo medalju’”, tvrdi Jovan Stojić iz BIA.

“Usmereni su svi potencijali, samo jedan deo znamo u agenciji. Akcioni tim je taj kojim ima kompletan pregled akcija koje su u toku”, kaže Dejan Janković, pukovnik u VBA.
Imajući u vidu da je hapšenje haških optuženika već dugo proritet, postavlja se pitanje da li dve službe, čiji je posao lociranje begunaca, to što su Mladić i Hadžić još na slobodi smatraju svojim neuspehom.

“Da li doživljavamo to kao neuspeh? Hajde da kažemo relativno. Svi su uhapšeni, osim dvojice, to nije neuspeh. Ipak, ta dvojicu nisu uhapšena, tako da je to relativni neuspeh”, smatra Jovan Stojić.

“Što se tiče pitanja da li to doživljavamo kao neuspeh ili ne, ne znam kako da na to dogovorim. Sve je to relativno”, kaže Dejan Janković.

U Vojnoobaveštajnoj agenciji navode da ta služba nije direktno uključena u potragu za haškim optuženicima.

VOA, međutim, sa stranim obaveštajim službama razmenjuje podatke o haškim beguncima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: