Medveđa: Fakulteti i na albanskom

Premijer Mirko Cvetković otvorio je u Medveđi odeljenja Ekonomskog i Pravnog fakulteta Niškog univerziteta, gde će se nastava odvijati na srpskom i albanskom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2009.

16:29

Default images

Većina upisanih studenata će nastavu pohađati na srpskom jeziku, a devetoro na albanskom. Novootvoreni fakultet upisalo je 50 brucoša, 31 budući pravnik i 19 ekonomista, kojima su ministri i predstavnici univerziteta svečano uručili indekse.

Otvaranje fakulteta finansirala je Američka agencija za međunarodni razvoj. Planirano je da takva odeljenja budu otvorena i u Bujanovcu i Preševu.

“Otvaranje odeljenja ovih fakulteta u Medveđi predstavlja strateški korak u nastojanju države da se pospeši razvoj opštine, koja spada među najnerazvijenije na jugu Srbije", rekao je premijer Srbije.

On je naglasio da se otvaranjem tih odeljenja otvara i nova perspektiva za studente da uče i školuju se po evropskim standardima, a da ostanu da žive i rade u svom kraju.

Premijer Cvetković je podsetio da u Medveđi Albanci čije jednu četvrtinu stanovništva i da je otvaranje fakulteta ključni korak u rešavanju problema u toj opštini, a koji će pomoći i u njihovoj integraciji u zajednicu.

Premijer je podsetio da se ove opštine suočavaju sa migracijom stanovništva, nedovoljno izgrađenom infrastukturom i velikom nezaposlenošću, a da je cilj Vlade Srbije da tu situaciju promeni. Prioritet Vlade je ulaganje u privredu, rekao je premijer i naglasio da očekuje da ponovo počne da radi rudnik Lece i započne rekonstrukcija puta od Leskovca do Medveđe.

Očekuje se formiranje Nacionalnog saveta albanske manjine, a do kraja godine u ovim opštinama će biti otvorene stalne kancelarije zaštitnika prava građana.

Ministar Marković podsetio je da je Vlada Srbije za izgradnju infrastrukturnih objekata u Bujanovcu, Preševu i Medveđi uložila 158 miliona dinara i najavio da će do kraja godine biti uloženo još 68 miliona.

"O načinu raspodele tih sredstava isključivo su odlučivale lokalne vlasti u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, zato što mi verujemo lokalnim samoupravama da one najbolje znaju šta je potrebno njihovim opštinama", naglasio je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: