Osniva se stranka "Moja Rusija"

U Šapcu se osniva stranka "Moja Rusija" sa programskim ciljem političkog zbližavanja i ujedinjenja između dve zemlje, Srbije i Rusije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2009.

15:59

Default images

Da osnuje ovakvu stranku odlučio se čovek koji je 22 godine živeo u Sjedinjenim Američkim Državama. Poziv Šapčanima da podrže registraciju prve proruske stranke počinje na ulici. O tome su, uz detaljno objašnjenje o osnivanju i programu stranke srpskog spasenja – Moja Rusija, putem oglasa upoznati i čitaoci lokalnih novina.

Osnivač stranke Ivan Isaković, koji se nakon 22 godine života u Sjedinjenim Američkim Državama vratio u rodni grad, veliki je zaljubljenik u Rusiju. To potvrđuje u osam programskih tačaka, među kojima je najvažnija “Borba za ujedinjenje sa svojom pravoslavnom majkom i kolevkom Rusijom”.

“Ruski narod je uz nas, mi ovaj voz u istoriji ne smemo da propustimo, premijer Putin i predsednik Medvedev su na čelu našeg naroda. Znači, Rusi su naš narod kao što smo i mi njihov”, kaže Ivan Isaković. Osim razgovora sa ruskim ambasadorom u Srbiji, Isaković nije imao nikakvih kontakata sa ruskim zvaničnicima. Ipak, on veruje u ujedinjenje dve zemlje.

“Ovo je veoma prirodan savez koji će da traje. On nikada nije ni prestao kod pravih Srba, ali smo samo imali pogrešne političare”, kaže Isaković.

Podršku osnivanju stranke do sada je dalo nekoliko stotina Šapčana, ali Isaković smatra da neće biti problem prikupiti 10 000 potpisa, koliko je po novom zakonu potrebno za registraciju stranke.

“Ovo je jedina stranka koja u stvari treba, sve druge će najverovatnije prići nama”, kaže Isaković.

Većina onih koji su podržali registraciju proruske stranke, poput Isakovića, osećaju bliskost sa ruskim narodom.

“Rođena sam u porodici sa dosta dece, svi smo učili ruski u školi i nas su učili: Nas i Rusa dvesta miliona”, kaže Šapčanka koja je došla da podrži osnivanje stranke.

Pristalice stranke u osnivanju sada se pripremaju da u što većem broju dočekaju predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva koji uskoro stiže u posetu Beogradu. Inače, Isaković je nedavno gostovao na televiziji "Raša tudej" na engleskom jeziku. Možete pogledati snimak tog gostovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: