Ministri očekuju pozitivnu ocenu EK

Ministri Božidar Đelić i Ivica Dačić očekuju da će misija Evropske komisije utvrditi da je Srbija ispunila sve preostale uslove za viznu liberalizaciju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2009.

15:11

Default images

Nacionalni program za integracije Srbije u EU u septembru je ispunjen 96 odsto i zato bi Srbija trebalo da dobije dobru ocenu u izveštaju Evropske komisije o napretku države na putu evropskih integracija, izjavio je potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić.

On je rekao i da će napori, koji su učinjeni kako bi zakoni bili usvojeni, biti nastavljeni i u narednom periodu, uprkos smanjenju administracije i problemu sa budžetom.

"Nema nikakvog mesta za opuštanje, jer nas očekuje aktivan četvrti kvartal ove godine. Tri ministarstva imaju najveće opterećenje. To su Ministarstvo finansija, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Radeći na ovom programu, Srbija na najbolji mogući način dokazuje posvećenost evropskim integracijama”, rekao je Đelić.

Božidar Đelić je rekao i da će tehnička misija Evropske komisije u Beogradu imati veoma bogat program.

"Očekujem da na sastanku koji ću imati sa misijom u petak, koji će sumirati njihove kontakte, da ćemo zajedno konstatovati da je izveštja verodostojan i da su samim tim svi preostali uslovi za prelazak Srbije na 'belu šengen listu' ispunjeni", rekao je on. Naveo je da ekspertska misija Evorpske komisije treba da na terenu proveri da li su i ostvareni elementi koje je Vlada Srbije naznačila u izveštaju o napretku na planu vizne liberalizacije koji je krajem septembra poslat Evropskoj komisiji i predstavljen potpredsedniku Komisije Žaku Barou tokom posete Beogradu.

Ekspertska misija Evropske komisije će boraviti u Srbiji do 16. oktobra. Baro, koji je komesar za pitanja pravde, slobode i bezbednosti, izjavio je 28. septembra u Beogradu da je Srbija ostvarila napredak na planu vizne liberalizacije, a da će konačnu reč dati ekspertska grupa koja će polovinom oktrobra posetiti Beograd.

Baro je rekao da će Evropska komisija 1. decembra predložiti Savetu ministara EU ukidanje viza za građane Srbije od 1. januara 2010. pod uslovom da ekspertska grupa da pozitivnu ocenu.

Delevićeva: Ovo nije kraj posla

Božidar Ðeliæ i Milica Deleviæ (Beta)
U prethodnom periodu najviše posla, mereno po standarima Evropske komsije, usvojeno-sprovedeno, završila je Skupština Srbije, usvajanje novih zakona, koji se sada i praktično primenjuju. To je još jedan korak bliže evropskim kriterijumima.

"Nemojte da se zavaravamo, ovo nije kraj posla. Tih dvedeset zakona koje je usvojila skupština je manje nego što treba svi da utvrdimo u narednom tromesečnom periodu, a da bismo se uskladili sa EU. Vi znate taj famozni broj od stotinu hiljada stranica AKI-a, mnogo je posla još pred nama", istakla je direktorka kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

Ukidanje viza koje se očekuje početkom iduće godine prvi je korak ka približavanju Evropskoj uniji.

Koliko je Vlada Srbije posvećena tom cilju, predstavnici Vlade Srbije ilustruju i činjenicom da je Srbija jedina zemlja koja je pripremila nacionalni program za integraciju u Evropsku uniju, a tada nije imala status kandidata.

Dačić: Praktična provera urađenog

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je uveren da će izveštaj ekspertske misije, koja danas u Beogradu počinje poslednju proveru ispunjenosti kriterijuma Evropske komisije za viznu liberalizaciju, biti pozitivan.

"U Ministarstvu unutrašnjih poslova smo uvereni da je Srbija ispunila sve kriterijume i da će izveštaj ove ekspertske misije Evropske komisije biti pozitivan", rekao je Dačić.

On je naveo da će nakon toga ekspertska misija, koja od danas do petka boravi u Beogradu, predložiti dalje korake Evropskoj komisiji.

"Mi očekujemo da će Komisija krajem novembra i početkom decembra Savetu ministara unutrašnjih poslova i pravde Evropske unije predložiti ukidanje viza za građane Srbije od 1. januara sledeće godine", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, misiju čini nekoliko eksperata iz Francuske, Mađarske, Velike Britanije, Nemačke i Italije.

Oni će, kako je naveo, praktično razmatrati i sagledavati primenu usvojenog zakonskog okvira, strategije i akcionih planova koji su bitni za donošenje odluke Evropske komisije za viznu liberalizaciju.

Cilj te misije jeste i provera ispunjenosti preostalih kriterijuma iz mape puta za viznu liberalizaciju, a tu će nekoliko oblasti biti značajno i njima će biti posvećena posebna pažnja.

Dačić je na prvo mesto stavio bezbednost dokumenata, odnosno celovitost i bezbednost procedura za izdavanje novih biometrijskih pasoša.

Biće sagledan i način na koji funkcioniše nova koordinaciona uprava Ministarstva unutrašnjih poslova koja izdaje pasoše za građane Srbije s prebivalištem na Kosovu i Metohiji, kazao je Dačić.

Takođe, sagledavaće se i infrastruktura, oprema i informaciona tehnologija na graničnim prelazima, kao i na koji način se vrši primena zakona o strancima, način borbe protiv ilegalnih migracija, politika prevencije i borbe protiv organizovanog kriminala i borbe protiv korupcije.

Prema rečima Dačića, biće proveren i način realizacije policijskog protokola o policijskoj saradnji Ministarstva unutrašnjih poslova i Euleksa u cilju razmene informacija o svim oblicima kriminala.

Jedna od oblasti interesovanja biće i kontrola i nadzor administrativne linije prema Kosovu i Metohiji, što znači operativne efikasnosti ovlašćenja organa u sprečavanju i borbi protiv svih oblika kriminala, rekao je Dačić.

"Ovo je na neki način poslednja praktična provera svega onoga što je Srbija uradila na ispunjenju mape puta ka viznoj liberalizaciji", zaključio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: