SAD: Homoseksualci će moći u vojsku

Američki predsednik Barak Obama obećao je da će ukinuti postojeće restrikcije prema homoseksualcima u vojsci SAD.

Izvor: B92

Nedelja, 11.10.2009.

11:58

Default images

U govoru koji je održao na gala-večeri najveće grupacije za zaštitu prava homseksualaca u SAD, Obama je obećao ukidanje zabrane služenja u vojsci deklarisanim homoseksualcima, preneo je Rojters. On je, takođe, obećao da će zaustaviti donošenje zakona o odbrani braka, kojiim se želi zaustaviti priznavanje gej brakova u saveznim državama.

"Ja ću okončati politiku 'ne pitaj, ne govori', to je obaveza koju preuzimam", rekao je Obama u govoru pred oko tri hiljade homoseksualnih aktivista, na večeri organizacije Hjuman Rajts Kempejn u Vašingtonu, koja se bori za veću društvenu ravnopravnost homoseksualaca i lezbejki.

Obamin govor na ovom skupu usledio je u vreme kada mu homoseksualna zajednica, koja ga je snažno podržala u predizbornoj kampanji, sve češće zamera da ne ispunjava predizborna obećanja o širem uključenju homoseksualaca u strukturu američkog društva.

Američki predsednik je priznao da rad na tim pitanjima traje duže, ali je obećao podršku radi povećanja prava homoseksualaca i lezbejki od koje neće odstupiti, navodi Rojters.

Organizacije homoseksualaca najavile su da će danas održati marš u Vašingtonu, kako bi pozvale na akciju povodom rešenja tih pitanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: