Godinu dana bez kuća u Dubljanskoj

Ni godinu dana od urušavanja kuća u Dubljanskoj ulici u Beogradu niko od oštećenih nije rešio stambeni problem.

Izvor: B92

Nedelja, 11.10.2009.

18:56

Default images

Danas se navršava tačno godinu dana od urušavanja kuća na gradilištu u Dubljanskoj ulici 35 u Beogradu. Tada je, za svega nekoliko minuta, bez krova nad glavom ostalo nekoliko porodica. Sudski proces je u međuvremenu počeo, ali niko od oštećenih građana još nije uspeo da reši svoj problem.

12. oktobra 2008. u Dubljanskoj ulici bilo je mirno, sve do trenutka kada počinju da popuštaju potporni zidovi na gradilištu u broju 35.

Milka Goljevac spremala se da pođe na spavanje, kada je na njena vrata pozvonio komšija.

U trenutku kad je otvorila vrata, kuća iza nje survala se u desetak metara dubok ambis.

“Kada sam gledala kako se moja kuća ruši, to su bili strašni trenuci za mene, strašni… Jednostavno sam do najdublje podsvesti potisnula sve to, i uopšte nisam mogla da razmišljam”, ispričala je Milka Goljevac.

“Kada sam se malo trgla i kada sam počela da se osvrćem oko sebe, i kada sam došla tamo, ja često idem tamo, ja to zovem ‘moje groblje’. Često idem u Dubljansku ulicu, tu je moja kuća sahranjena”, rekla je ona.

Od tog trenutka baka Milki je pronađen privremeni smeštaj u hotelu "Slavija".

Godinu dana kasnije, ona je još u hotelu, računi za njen boravak nisu plaćeni, zahvaljujući razumevanju uprave hotela ona i dalje ima krov nad glavom.

“Ništa ne mogu da uradim, mogu da sedim i da čekam do sudnjeg dana, do smrti, ili da odem u dom. Ja nemam izbora, jednostavno nemam izbora, i to je ono što me dovodi do očajanja, znate”, kaže ona.

Ni komšije nisu u mnogo boljem položaju.

Marija Popović, koja živi u kući pored građevinskog placa, kaže da već godinu dana pokušava da istera pravdu.

Kada su okolne kuće završile u provaliji, njena je ostala, naizgled, cela.

Međutim, pošto iskopana jama nije obezbeđena, njena kuća počela je da se naginje ka provaliji, a svi zidovi su popucali.

Za godinu dana, kuća je oštećena 60 odsto, procenjuje Marija.

“Živimo u kući u kojoj nećemo moći još dugo. Dolazi zima, nama su svi zidovi oko električnih instalacija popucali, grejalice ne mogu da se uključe, štekovi su odvaljeni od zidova, tako da ne znamo šta ćemo zimi. Sve to je posledica urušavanja ove kuće”, rekla je Popovićeva. Uprskos obećanjima da će sve dovesti u red u najkraćem mogućem roku, glavni investitor, direktor preduzeća “Optos” Nedeljko Prelić, još nije nadoknadio štetu.

U kratkom telefonskom razgovoru, on je za B92 rekao da su sanacioni planovi pri kraju i da će, čim svi pripremni radovi budu završeni, početi gradnju.

Kako je rekao, radi se o dve faze: jedna obuhvata izgradnju započete zgrade, a druga izgradnju kuća porušenih u odronu.

Suđenje za slučaj “Dubljanska” biće nastavljeno 3. novembra u Trećem opštinskom sudu saslušanjem svedoka i oštećenih.

Prvookrivljeni Nedeljko Prelić, direktor preduzeća “Optos”, koje je bilo glavni investitor izgradnje, i drugookrivljeni Miroljub Đorđević, već su dali svoje iskaze, a sada su na redu oštećeni i svedoci.

Prelićev advokat očekuje dug proces.

“Ispitaće se zašto je palo - iz nalaza i mišljenja veštaka se ne utvrđuje na potpuno jasan način zbog čega je došlo do urušavanja temeljne jame”, rekao je branilac Nedeljka Prelića Dragan Ivanović.

“Da li su u pitanju podzemne vode, loše izvedeni građevinski radovi, ili okolne septičke jame, jer okolne parcele imaju puno septičkih jama, tako da iz samog nalaza i mišljenja veštaka, ako ga pažljivo pročitate, ne navodi se eksplicitno iz kojih razloga je došlo do obrušavanja temeljne jame, što će imati za rezultat, po meni, jedan veoma dug proces i najverovatnije ponovno veštačenje”, najavio je on.

Podsetimo, investitori radova na izgradnji objekata u Dubljanskoj ulici 35 su preduzeće "Optos" i osam fizičkih lica.

Temeljnu jamu koja se obrušila kopali su radnici preduzeća "Gradnja kop".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: