Propao prenos "raketiranja" Meseca

Spektakularan živi prenos udarca dve rakete o južni pol Meseca, koji je NASA najavila, nije uspeo. Ekrani su se zamaglili i slika nije bila odmah dostupna.

Izvor: B92

Subota, 10.10.2009.

01:42

Default images

Sonda koja je pratila raketu sa kamerama se raspala. Fotografije udarca raketa u površinu Meseca i pečurka od 10 kilometara lunarne prašine, nisu snimljene. Čitava misija je organizovana kako bi teorija ima li vode na Mesecu konačno bila potvrđena.

Prva i veća raketa trebalo je da udari u krater Kabeus na Mesecu snagom čiji je ekvivalent 1,5 tona TNT eksploziva kako bi stvorila krater veličine polovine olimpijskog bazena.

Druga raketa trebalo je da bude snage trećine prve.

Projurivši kroz oblak prašine, sonda je svojim instrumentima i kamerama prikupila dragocene podatke i snimke koje je poslala natrag na Zemlju.

Pri padu, obe letelice su išle brzinom od 9.500 kilometara na čas.

Cilj ovog svojevrsnog "bombardovanja" je otkrivanja tragova vode ispod površine Meseca kao deo priprema ambicioznog plana ponovnog slanja astronauta na Mesec, vrednog preko 80 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: