“Mini Dejton“ bez dogovora

Sastanak zvaničnika EU i SAD s liderima sedam političkih stranaka u BiH završen je danas bez konkretnog dogovora. Nastavak razgovora 20. oktobra.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 08.10.2009.

23:43

Default images

Posle sastanka, koji su mediji nazvali "Mali Dejton", zamenik državnog sekretara SAD Džejms Stajnberg i švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt rekli su novinarima da su liderima političkih stranaka u BiH sugerisali šta njihova zemlja treba da preduzme kako bi se nastavio proces evroatlantske integracije.

Stajnberg je istakao da su SAD i EU opredeljene da sa domaćim političarima učine sve za njen brži put ka EU i NATO-u, ali da u narednim danima političari BiH treba da postignu dogovor o prevazilaženju krize i bržem putu ka evroatlantskim integracijama.

Karl Bilt je istakao da EU i SAD ne žele da BiH zaostaje za zemljama regiona, kao što se desilo u slučaju viznog režima.

"Političari u BiH moraju doneti odluke koje će pomoći da se priključe Evropi", rekao je Bilt na konferenciji za novinare posle sastanka u vojnoj bazi NATO-a u Butmiru.

Evropski komesar Oli Ren je ocenio da "lideri u BiH imaju 10 ključnih dana" i dodao da je uveren da "ova prilika neće biti propuštena".

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je da će razgovori biti nastavljeni 20. oktobra, a da bi u međuvremenu trebalo da se obave konsultacije političara iz BiH sa predstavnicima SAD i EU.

Dodik je rekao da se danas razgovaralo o evropskim integracijama BiH i da je osnovni uslov za apliciranje BiH za status kandidata za EU zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

On je istakao da ustav BIH u ovom trenutku ne treba menjati i da Republika Srpska mora dati saglasnost za takvo nešto.

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Suleman Tihić je istakao da su politički lideri BiH dobili obećanje da će BiH do kraja godine, ako ispuni tražene uslove, moći da aplicira za članstvo u EU i da će biti stavljena na listu za bezvizni režim za zemlje Unije.

Predsednik Hrvaske demokratske zajednice 1990 Božo Ljubić je potvrdio da se BiH "kao perspektiva nudi, ako se postigne dogovor o promeni ustava BiH, kandidatski status u EU i brži put u NATO".

Potpredsednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović je istakao da je ta partija iz Republike Srpske jasno stavila do znanja da nema potrebe za promenom ustava, osim u delu koji se tiče ljudskih prava i sloboda.

"Za nas je najvažnije da je entitetsko glasanje sačuvano i neće biti dovedeno u pitanje u narednom periodu", rekao je Borenović.

Predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija zadovoljan je pristupom međunarodne zajednice problemima u BiH, ali je nezadovoljan stavovima vladajuće petorke u BiH. Lagumdžija je dodao da su predstavnici političkih partija u BiH imali odvojene bilateralne razgovore sa predstavncima SAD i EU.

Unapred nazivan "mali Dejton", zbog važnosti tema i profila učesnika, skup političara izolovanih u NATO-ovoj bazi u Butmiru bar u prvoj rundi nije dao konkretne rezultate.

Iako su sarajevski i svetski mediji najavljivali, pozivajući se na izvore u Briselu I Vašingtonu, da će sve strane morati da čine ustupke, odnosno da će Srbi morati da pristanu na izmene Ustava, a Bošnjaci na status kvo sa državnom imovinom, svi učesnici tvrde da nije bilo pritisaka, već da se govorilo o mogućnostima napredovanja Bosne u međunarodnim integracijama.

Stajnberg i Bilt: Potrebne promene

Vreme je za akciju, poručili su zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg i šef diplomatije Švedske Karl Bilt u pismu građanima BiH upućenom uoči sastanka u Butmiru.

Oni ističu da će upravo zato što je vreme za akciju, američki i evropski zvaničnici pokušati da nađu "izlaz iz političke pat pozicije koja stoji na putu mirnoj i prosperitetnoj budućnosti BIH".

Stajnberg i Bilt su naglasili da BiH treba da se suoči sa ključnim pitanjima, kao što je ispunjavanje uslova za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika i njegovu transformaciju u Kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Druga tema sa kojom se treba suočiti, navode dvojica diplomata, jeste sprovođenje ustavnih reformi.

Uz ocenu da nemaju iluzija i da to neće biti lako, Stajnberg i Bilt ističu da osnov za ragovore mora biti Dejtonski sporazum, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Doris Pak: Sve u rukama lokalnih političara

Šefica odbora za jugoistočnu Evropu u Evropskom parlamentu Doris Pak izjavila je da se nada da će sastanak predstavnika SAD i EU sa političkim liderima BiH biti prilika za stabilizaciju političkog stanja u zemlji i nastavak reformi, ali i dodala da je, kako se izrazila, sve u rukama bosanskih lidera.

U razgovoru za "Glas Amerike", Pakova je rekla da ne smatra da je sastanak u Butmiru "nametnut", već da ga treba shvatiti "kao pozivnicu sa važnih međunarodnih adresa".

Doris Pak je ocenila kao veoma pozitivno učešće predstavnika Evropske unije u razgovorima u Sarajevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: