Napredak u razgovoru sa sindikatima

Ostvaren napredak u pregovorima Vlade i sindikata o racionalizaciji državne administracije. Sindikalci traže da imaju uvid u zakon pre sutrašnje sednice Vlade.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2009.

09:06

Default images

Dogovor sindikata i Vlade Srbije o broju viška radnika i kriterijumima otpuštanja u državnoj administraciji izgleda da je na pomolu. Predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže za B92 da su predstavnici vlasti prihvatili većinu sugestija sindikata i da će izmenjena verzija sindikalcima biti predstavljena sutra pre sednice vlade.

Dok ne vide crno na belo, sindikati neće dati zeleno svetlo zakonu o smanjenju zaposlenih u državnoj administraciji.

Izmenjen predlog zakona sindikalcima će biti predstavljen sutra pred sednicu vlade Srbije, a glavna promena odnosi se na kriterijume ocenjivanja rada zaposlenih.

O smanjenju zaposlenih u lokalnoj samoupravi, razgovori tek predstoje. Što se tiče tog sektora, za sada se zna da otkaza ne treba da se plaše jedino zaposleni u komunalnim preduzećima. Premijer Mirko Cvetković ne sumnja u dogovor sa sindikatima. "Imamo još neke sitne detalje da rešimo, ja idem s tim to bude na sutrašnjoj sednici vlade, ali videćemo šta ce se dogoditi", rekao je Cvetković.

Ekonomski savetnik premijera Srbije Jurij Bajec za B92 je rekao da tačan broj viška zaposlenih još nije definitivno utvrđen. Tek kada broj bude poznat znaće se i da li je ta ušteda dovoljna za pokrivanje deficita u budžetu.

Cvetković je rekao i da neće biti povećanja poreza na dodatu vrednost. On međutim nije naveo šta Vladi ostaje kao alternativa ukoliko sindikati ne pristanu na plan o otpuštanjima.

Potežica: Zaštiti prava zaposlenih

Predsednik Samostalnog sindikata zaposlenih u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama Njegoš Potežica izjavio je za B92 da će sindikat maksimalmo nastojati da zaštiti prava zaposlenih.

“Do sada sindikat uprave nije učestvovao ni u kakvim pregovorima. U ime Saveza samostalnog sindikata Srbije, predsednik Ljubisav Orbović je informisan od predsednika Vlade o predlogu zakona. Nakon toga, sindikat je upoznat bliže sa bliže upoznat sa odredbama i stavio je svoje primedbe”, rekao je Potežica.

“Sindikat će nastojati da ukaže Vladi Srbije na neke nedostatke zakona, koje bi mogli popraviti i doći do odgovarajućeg rešenja”, naveo je on.

“Pokušaćemo da ukažemo da se racionalizacija odnosi na sve zaposlene radnike, korisnike budžeta, kako Republike, tako i lokalnih budžeta”, kazao je Potežica.

“Vrlo bitno pitanje je pitanje kriterijuma za određivanje viška zaposlenih radnika, i treće, pitanje, je svakako, pitanje otpremnine, koje bi trebalo da budu isplaćene onima koji budu proglašeni viškom”, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: