Lajčak: Podela BiH ne koristi nikom

Ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak rekao je u Bratislavi da međunarodna zajednica neće dopustiti raspad Bosne i Hercegovine.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2009.

00:51

Default images

"Jedina alternativa za BiH je jedinstvena država, ali decentralizovana, u kojoj svaki od tri ustavna naroda ima mehanizme da odbrani svoje interese", kazao je Lajčak. Po oceni bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, podela zemlje ne bi koristila ničemu, niti je građani žele.

Pred sutrašnju posetu Sarajevu u misiji Evropske unije i SAD, na zahtev šefa diplomatije Švedske kao predsedavajuće EU, Karla Bilta, Lajčak je rekao slovačkoj agenciji SITA da će sa bosanskim zvaničnicima razgovarati o tome kako da se zaustavi negativan tok, stabilizuje stanje i kako da BIH počne da napreduje.

"Glavno što ljude zanima, bez obzira na to iz kojeg su entiteta, jeste zaposlenost, pravna država i obrazovanje", rekao je Lajčak i upozorio da blokada političkog života ne omogućava razvoj ni u tim oblastima, te da međunarodna zajednica mora da deluje odlučnije.

Lajčak je optužio bosanske političare da "uspešno parazitiraju na izazivanju lažnog osećanja ugroženosti" i da im politička blokada odgovara.

"Očekivalo se da će državne institucije preuzimati sve veću odgovornost, kako bi uloga međunarodne zajednice mogla da se smanji, ali u praksi se pokazalo da to nije tako", kazao je slovački ministar.

"Međunarodna zajednica stavlja jasno do znanja da BiH ume da zamisli samo kao jednu državu i to u sadašnjim granicama", naglasio je Lajčak

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: