Više srpskih turista u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je, ove godine, letovalo za trećinu više turista iz Srbije nego 2008.godine. Tome je doprineo veći angažman u Srbiji, poručuju turistički radnici.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2009.

13:50

Default images

Već po tradiciji, početkom oktobra turistički radnici svode račune i polako se okreću sledećoj sezoni. Naime, od januara do septembra ostvari se oko 97 posto ukupnog prometa i poslednja tri meseca u godini malo toga mogu promeniti.

Uzmu li se u obzir crne najave na početku godine, šibenski profesionalci iz te branše mogu biti relativno zadovoljni sezonom. Statistika govori kako se na šibenskoj rivijeri ove godine odmaralo oko 733.000 turista, što je osam posto manje nego lani.

S druge strane, evidentirano je 4 milijuna i 147 hiljada noćenja, ili dva posto više nego 2008. Otkud takava nesrazmera? Odgovor leži u novom načinu knjiženja čarteraša u lukama, piše "Slobodna Dalmacija".

Naime, sva njihova noćenja beleže se u luci. Tako dolazimo do podatka da je ove godine u marinama na području Šibenske županije boravilo 7000 nautičara manje nego lani, ali su ostvarili čak 220.000 noćenja više?!

Prema neslužbenim procenama, realno je na šibenskoj rivijeri ove sezone ostvareno oko 3,9 miliona noćenja, ili četiri posto manje nego lani. Ako je ovogodišnja statistika varljiva kao nikad, neki drugi pokazatelji vrlo su jasni. Na primer, činjenica da su, kao retko kada, podbacili domaći gosti.

"Slobodna Dalmacija" navodi da je Hrvata na šibenskoj rivijeri bilo čak 20 posto manje nego godinu pre. Turistički radnici zabrinuti su i zbog manje gostiju s najizdašnijeg nemačkog tržišta.

No, ako su dva najveća tržišta u manjku, neka druga rapidno rastu. Pre svega, reč je o poljskom i slovačkom tržištu, koja su u plusu 14 posto. Znatno je porastao i broj Austrijanaca, Italijana i Holanđana, a i Srba je gotovo trećinu više nego godinu pre.

„Činjenica je da je urodila plodom naša pojačana promocija u Austriji i Italiji, dok je Poljska jedna od retkih zemalja u Evropi koju recesija nije značajno pogodila. Opravdanim se pokazao i jači angažman u Srbiji “, kaže Šime Vlašić, direktor Ureda Turističke zajednice Županije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: