SB: 200 miliona dolara pomoći

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej potvrdio je da će ta institucija odobriti 200 miliona dolara pomoći budžetu Srbije do kraja godine.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2009.

23:20

Default images

“Srbija može da računa na 400 miliona dolara iz fondova Svetske banke koji će do kraja ove godine i u 2010. biti dodeljeni kao podrška budžetu. Da sredstva i legnu na račun sa kog će ih koristiti Vlada, neophodno je da Srbija ispuni određene uslove”, rekao je Grej.

“U ovoj godini već smo dali Srbiji 50 miliona dolara, a sada smo spremni da damo još dvesta miliona. Svi uslovi da se taj novac dobije su ispunjeni, osim jednog veoma važnog, a to je makroekonomska stabilnost zemlje. Potrebno je da procenimo da je taj uslov ispunjen pre nego što damo i tih 200 miliona dolara za ovu godinu”, kazao je on.

Grej je takođe naglasio da je neophodno da Svetska banka bude sigurna da je stav Srbije da se za ubuduće usvoje stavovi da javna potrošnja i platnobilansni deficit moraju da budu stabilni.

“Vidimo da se situacija sa bilansom popravila. Deficit je smanjen, a stabilizovana je i nacionalna valuta. Ali, najviše smo zabrinuti za javnu potrošnju, za onaj deo za koji je odgovorna vlada i administracija. Ono što bismo voleli da vidimo jesu kredibilne reforme u ključnim sektorima u javnoj potrošnji, a to su izdaci za penzije, zdravstvo i školstvo”, rekao je Grej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: