Veliki protesti radnika u Rumuniji

Veliki protesti u Rumuniji. Na ulicama Bukurešta 15 hiljada nezadovoljnih radnika i penzionera traži veće plate i sigurnost radnih mesta.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2009.

14:59

Default images

Hiljade zaposlenih, otpušetnih radnika, penzionera i studenata iz cele zemlje učestvovalo je na protestnom skupu na trgu Viktorija u rumunskoj prestonici. Miting su organizovale četiri najveće sindikalne konfederacije, a učesnici protesta traže veće plate i veću sigurnost radnih mesta.

U centru Bukurešta, ispred sedišta vlade, protrestuje preko 15 hiljada nezadovoljnih Rumuna.

Oni optužuju političare da nisu primenili obećane antikrizne mere. Zbog toga će veliki broj radnika ostati bez posla, a zamrznute su i plate od kojih se teško živi.

Učesnici protesta duvali su u zviždaljke i uzvikivali lopovi, lopovi, i dole vlada.

Neki su putovali cele noći da stignu na protestni skup. Među njima je i 74-godišnja Penzionerka Ana Mares.

"Četvrtinu penzije potrošim na lekove, meso mogu da jedem samo jednom nedeljno,a moja ćerka dva meseca nije primila platu", kaže ona.

Sindikati traže da minimalna zarada u 2010. bude 228 dolara, kao i da vlada ukine meru koja primorava radnike da uzmu 10 neplaćenih dana odmora ove godine.

Rumuniju je pogodila duboka recesija, a zemlju će od ekonomskog kolapsa sačuvati zajam Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 17 milijardi 100 miliona dolara.

U ponedeljak štrajkovalo je stotine hiljada učitelja, lekara, i zaposlenih u javnom sektoru. Oni su poručili da nisu oni krivi za krizu.

Loša ekonomsku situacija u Rumuniji dodatno je produbljena političkom nestabilnošću, posle raspada vladajuće koalicije.

Premijer Emil Bok prevodi manjinsku vladu koja verovatno neće preživeti izglasavanje poverenja sledeće nedelje, a predsednik Trajan Basesku priznao je da vlasti nemaju rešenje za izlazak iz recesije.

U Rumuniji se 22. novembra održavaju predsednički izbori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: