Tadić: Srbija ne sme biti izolovana

Srbija će u najskorije vreme otvoriti Misiju pri NATO-u u Briselu, i već je određen ambasador, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 07.10.2009.

15:37

Default images

On je posle vojne vežbe na Pešteru rekao da Srbija nikada više ne sme biti izolovana, već da mora biti u središtu integracionih procesa. Predsednik Srbije ocenio je da je glavni rizik po bezbednost Srbije nastao posle nelegalnog proglašenja nezavisnosti Kosova i naglasio da je Srbija podigla međunarodni ugled i kredibilitet i legimitisala svoje nacionalne interese.

Tadić je podsetio da je parlament usvojio dokument o vojnoj neutralnosti i to je "činjenica koju ćemo uvek imati na umu".

“Istovremeno, imaćemo aktivnu bezbednosnu politiku, sagledavati sve bezbednosne procese u regionu i donosti strategijske odluke u budućnosti o tome kako ćemo se vladati u skladu sa postojećim bezbednosnim pretnjama i rizicima”, rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je podsetio da je Srbija članica NATO programa Partnerstvo za mir i da ima još mnogo mogućnosti da se takva saradnja razvija, najavljujući da će uskoro u Briselu biti otvorena Misija Srbije.

Danasnjoj vojnoj vežbi na Pešteru , pored predsednika Srbije, prisustvovali su i ministri Dragan Šutanovac, Ivica Dačić, Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin kao i predstavnici generalštabova Crne Gore, BiH i Turske.

Zvaničnici ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova ocenili su danas da je združena taktička vežba "Odlučan odgovor 2009", koja je danas održana na poligonu "Pešter", dokazala visok nivo obučenosti i borbene sposobnosti bezbednosnih snaga .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: