Siniši Vučiniću uslovna osuda

Siniša Vučinić osuđen na šest meseci, uslovno dve godine, zbog pretnji smrću poslaniku Žarku Koraću i novinaru nedeljnika “Vreme” Milošu Vasiću.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 07.10.2009.

00:52

Default images

Nekadašnji član direkcije JUL-a, poznat i kao lider Srpske partije socijalista i četnički vojvoda Siniša Vučinić uslovno je osuđen na šest meseci zatvora, zbog pretnji smrću poslaniku Žarku Koraću i novinaru nedeljnika "Vreme" Milošu Vasiću. Vučinić će biti poslat u zatvor samo ako u periodu od dve godine bude počinio neko krivično delo.

Obrazlažući presudu sudija Aleksandar Stepanović je rekao da je uzeo u obzir činjenjice da je Vučinić porodičan čovek, koji ranije niije pravosnažno osuđivan, pa ga je uslovno osudio na šest meseci zatvora. Sudija Stepanović krakto je poručio Vučiniću - "pamet u glavu".

Vučinić je nakon suđenja rekao da je njegov stav pogrešno protumačen i da on nije želeo nikome da preti.

“Ja ne znam čemu strah. Ja ponavljam, nikome nisam pretio. Nisam čovek mržnje. Mogu da prezirem, kao što mogu da volim, ali ne mogu da mrzim”, rekao je Vučinić.

Pre izricanja presude Vučnić se javno izvinio zbog pretnji i naveo da Koraću i Vasiću želi sve isto što i sebi - dobro zdravlje i dug život.

“Moram da kažem da sam zadovoljan izvinjenjem i rekao bih čak da smo sada kvit. I nemam više, iskreno, šta da kažem, voleo bih da zaboravim sve to”, rekao je Vasić.

Korać: Presuda skandalozna

Žarko Koraæ (FoNet, arhiva)
Za razliku od Vasića Žarko Korać, koji je saslušan na prethodnom pretresu održanom prošlog meseca, smatra presudu skandaloznom.

“Ako je za istu stvar Damir Dokić dobio dužu kaznu zatvora, preteći smrću ambasadoru Australije, u čemu je razlika između naših građana i stranih diplomata”, upitao je Korać.

“Da li su oni više zaštićeni u ovoj zemlji, da li je poslanik zaštićen u ovoj zemlji ili nije uopšte zaštićen i šta uopšte znači ovako različita politika sudova u Srbiji u odnosu na pretnje smrću", kaže on.

Korać se nada da će tužilaštvo uložiti žalbu na presudu. On je ocenio da je "veoma cinično od suda" da kaže da se Vučinić izvinio jer nigde to nije javno učinio.

Korać je naveo da je Vučinić javno i potpuno otvoreno pretio smrću njemu i Vasiću i da je, kako je naveo, pokazao i "poseban cinizam" jer je redakciji nedeljnika Vreme u kojoj radi Vasić poslao telegram saučešća zbog Vasićeve navodne smrti.

Predsednik SDU je ocenio i da su u svakom normalnom društvu pretnje smrću "jako kažnjive", a posebno kada se preti javnim ličnostima.

Liberalno-demokratska partija takođe je kritikovala odluku suda. LDP navodi da je "nedopustivo da državne institucije, a naročito sud imaju razumevanja za ponašanje javne ličnosti koja godinama, na najgrozniji način, u javnosti preti svima za koje oceni da ne ispunjavaju njegove kriterijume 'patriotizma'".

Podsetimo, treće opštinsko tužilaštvo u Beogradu optužilo je Vučinića zbog krivičnog dela “ugrožavanja sigurnosti” zato što je u pismu koje je uputio novinama "Vreme" i "Glas Srpske" poručio Koraću i Vasiću da će "proći kao njihov prijatelj Zoran Đinđić".

Siniša Vučinić je na sudu ostao pri ranijim tvrtdnjama da nije želeo nikome da preti već da kako je rekao odgovori na uvrede koje protiv njega izneo Miloš Vasić u pojedinim tekstovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: