Korak bliže Satutu Vojvodine

Iz Zakonodavnog odbora Skupštine Srbije saopšteno je da je Nacrt zakona o prenosu nadležnosti Vojvodini završen.

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2009.

18:04

Default images

Taj akt neophodan je da bi Statut mogao da bude usvojen, a iz Odbora najavljuju i da će vrlo brzo biti pred Vladom Srbije na usvajanju. 15. oktobra navršava se tačno godinu dana kako je Skupštini Srbije prosleđen Statut Vojvodine, koji je prethodno usvojen u pokrajinskom parlamentu.

Toliko dugo traju pregovori i izrada Zakona o prenosu nadležnosti, koji je neophodan kako bi Statut mogao da bude usvojen.

“Usaglašen je tekst nacrta zakona. To je bio malo duži proces, na kome su radili paralelno resorna ministarstva vlade i organi Autonomne pokrajine Vojvodine. Prema tim informacijama, tekst je i finalizovan i očekujem da će se uskoro naći na sednici Vlade i biti dostavljen Skupštini”, objasnio je predsednik Zakonodavnog odbora Vlatko Ratković.

Iz vojvođanskog parlamenta poručuju da su spremni da u roku od 24 sata izvrše pravno-tehničke izmene Statuta, pošto Vlada Srbije usvoji predlog Zakona o prenosu nadležnosti. Balint Pastor iz Saveza vojvođanskih Mađara očekuje da će o statutu raspravljati tokom ovog meseca, a najkasnije u novembru.

“Sada su pregovori između pokrajinskih i republičkih funkcionera, ministara iz DS-a. U ranijim fazama, i pokrajinskih sekretari bili su uključeni u ceo taj posao. Mi ćemo videti kakav je konačan tekst, pa ćemo videti da li je za nas taj tekst prihvatljiv”, kaže Pastor.

Međutim, socijalisti navode da ne znaju da je završen Nacrt zakona o prenosu nadležnosti.

“Mi smo još pre mesec i po dana radnoj grupi dostavili ono što jesu neke rezerve u odnosu na raniji predloženi tekst. Očekujemo da ovaj proces rezultira jednim tekstom koji će biti usklađen sa Ustavom Srbije”, rekao je Branko Ružić iz Socijalističke partije Srbije.

Na zakonu o prenosu nadležnosti radi tročlana vladina grupa, u koju su uključeni ministri iz G17, SPS-a i DS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: