Pomoć integraciji zapadnog Balkana

Šefovi diplomatije Višegradske četvorke podržali su evroatlantske integracije i viznu liberalizaciju za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2009.

17:11

Default images

Portparolka mađarskog ministarstva spoljnih poslova Žužana Matrai izjavila je da je Višegradska grupa potvrdila podršku evropskoj integraciji zemalja zapadnog Balkana. Šefovi diplomatija Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke podržali su predlog Evropske komisije za ukidanje viza građanima Makedonije, Crne Gore i Srbije od 1. januara 2010, navodi se u saopštenju.

Višegradska četvorka obećala je političku i profesionalnu pomoć zemljama zapadnog Balkana koje nisu obuhvaćene ovom fazom vizne liberalizacije kako bi sustigle svoje susede.

Višegradska grupa takođe smatra da zemlje zapadnog Balkana treba da iskoriste povlastice regionalne saradnje već u ovoj fazi procesa integracije, rekla je Matrai.

Četiri zemlje insistiraju da pitanje stabilnosti u BiH ostane na dnevnom redu međunarodne zajednice kao i da snage Eufora ostanu u toj zemlji.

Višegradska grupa je zato preporučila evropskim partnerima da Eufor ostane u BiH sve dok se ne transformiše Kancelarija Visokog predstavnika u Kancelariju specijalnog predstavnika EU, dodala je portparolka mađarskog MIP-a.

Učesnici sastanka su se takođe saglasili da zemlje zapadnog Balkana treba da budu što pre povezane sa transevropskim putevima, železnicom i energetskim mrežama, dodala je portparolka Žužana Matrai.

Ovo je prvi sastanak na ministarskom nivou otkako je Mađarska preuzela predsedavanje u julu nakon čega će se ministrima pridružiti šefovi diplomatija Španije i Belgije, koji treba da prenesu kakvu politiku prema Zapadnom Balkanu planiraju da vode kada 2010/2011. zajedno sa Mađarskom budu deo predsedavajuće trojke EU.

Prema pisanju mađarskih i slovačkih medija, o sadržaju razgovora koje su vodili šefovi diplomatija šest zemalja na kraju treba da obaveste i ministre spoljnih poslova Zapadnog Balkana: Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije.

Ti razgovori će, kako navodi MTI, imati neformalni karakter, kako bi se prevazišao problem izazvan činjenicom da Slovačka i Španija ne priznaju nezavisnost Kosova.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić otputovao je u Budimpeštu, kao i hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Jandroković i ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni.

Jeremić: Unapređenje odnosa Srbije i Hrvatske

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovarao je u Budimpešti, na marginama sastanka Višegradske grupe i zemalja zapadnog Balkana, sa hrvatskim šefom diplomatije Gordanom Jandrokovićem, i založio se za unapređenje dobrosusedskih odnosa i jačanje regionalne saradnje.
Vuk Jeremiæ (FoNet,arhiva)
Jeremić je, u razgovoru sa Jandrokovićem, naglasio da je jedan od prioriteta Srbije dobra saradnja sa zemljama regiona. Pored ostalog, Jeremić je izrazio čuđenje zbog protestne note koju je hrvatsko ministarstvo inostranih poslova uputilo Švajcarskoj, povodom slučaja pevača Tompsona.

Pord ostalog, srpski šef diplomatije razgovarao je u Budimpešti, o unapređenjeu bilateralne saradnje Srbije i Mađarske i sa domaćinom regionalnog skupa, ministrom inostranih poslova Mađarske Peterom Balažom.

Jeremić je imao bilateralne sastanke i sa šefom diplomatije Bosne i Hercegovine Svenom Alkalajem, ministrom inostranih poslova Crne Gore Milanom Roćenom i albanskim šefom diplomatije Iljirom Metom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: