Amerikancima Nobelova nagrada

Nobelova nagrada za fiziku dodeljena je trojici Amerikanca za, "revolucionarna otkrića" o prenosu svetlosti kroz optička vlakna i poluprovodnike.

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2009.

14:55

Default images

U saopštenju se navodi da su radovi Čarlsa Kaoa, Vilarda Bojla i Džordž Smita, omogućili pretvaranje svetlosti u elektronske signale, što je utrlo put dobu Interneta. Čarls Kao, rođen u Šangaju, nagrađen je za radove o prenosu svetlosti na velike daljine kroz staklena optička vlakna.

To je bila osnova za proizvodnju prvog "ultračistog" vlakna i veliki napredak u globalne širokopojasne komunikacije kao što je Internet, naveo je Komitet.

Bojl i Smit nagrađeni su za pronalaženje kola poluprovodnika za slike, odnosno digitalnog senzora, koji je, između ostalog, osnova svakog digitalnog fotoaparata.

Njihov rad doneo je revoluciju u fotografiji pošto je omogućio da svetlost bude uhvaćena elektronski umesto na filmskoj traci.

Polovina novčane nagrade od 10 miliona švedskih kruna (1,4 miliona dolara) pripada Kaou, a drugu polovinu ravnopravno dele Bojl i Smit. Nobelova nagrada biće im uručena 10. decembra u Skokholmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: