Novi sukobi u Avganistanu

U sukobima na jugu i istoku Avganistana poginulo je 10 avganistanskih vojnika, a više od 100 talibanskih pobunjenika je ubijeno ili ranjeno.

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2009.

12:51

Default images

Guverner istočne provincije Nuristan Džamaludin Badar izjavio je da se ponovo vode borbe u istoj oblasti u kojoj je u subotu poginulo osam američkih, a 20 avganistanskih vojnika je zarobljeno. Nuristan važi za jednu od najopasnijih oblasti u Avganistanu i nalazi se uz granicu s Pakistanom.

Badar je ranije rekao da je već tražio da u toj oblasti bude raspoređeno više pripadnika bezbednosnih snaga, jer su mnogi talibani izbegli u Nuristan iz doline Svat u Pakistanu, bežeći od ofanzive pakistanske vojske.

Guverner Nuristana je za napad koji se dogodio u subotu, jedan od najžešćih otkako je pre osam godina počela ofanziva američkih snaga na Avganistan, optužio upravo nedovoljan broj pripadnika bezbednosnih snaga.

Naveo je, takođe, da je veliki broj žrtava posledica loše koordinacije međunarodnih snaga i Avganistanaca.

Gordon Braun: Nema vojnih pojačanja

Gordon Braun (FoNet,arhiva)
Britanski premijer Gordon Braun odbio je da u Avganistan pošalje vojna pojačanja, uprkos tome što su vojni komandanti to savetovali, izjavio je general Ričard Danat, bivši načelnik generalštaba britanske armije.

"Savet vojske bio je slanje vojnih pojačanja od početka 2009. godine. Ukoliko vojska kaže da su joj potrebni dodatni vojnici, a možemo da ih pošaljemo, onda bi trebalo da poslušaju taj savet i pošalju pojačanja do preporučenog nivoa", rekao je Danat u intervjuu britanskom listu "San".

On je dodao da je bio razočaran podrškom ministara koji su ostavili vojne komandnte da rade svoj posao sa, kako je rekao “barem jednom rukom vezanom na leđima".

Britanska vlada saglasila se početkom godine da pošalje dodatnih 700 vojnika koji bi obezbeđivali predsedničke izbore održane 20. avgusta, tako da je trenutno u Avganistanu raspoređeno oko 9.000 britanskih vojnika, većinom u južnoj provinciji Helmand.

Vrhovni komandant američkih i NATO snaga u Avganistanu, američki general Stenli Mekristal upozorio je da će misija u toj zemlji najverovatnije propasti ako se ne promeni strategija i ako se ne pošalje pojačanje od najviše 40.000 vojnika.

Neimenovani portparol britanskog ministarstva odbrane je rekao da je odavno bilo rečeno da će se o broju vojnika u Avganistanu razgovarati posle izbora, zajedno sa savetima vojnih komandanata, procenama situacije na terenu i rezultatima međunarodnih razgovora o izveštaju generala Mekristala. Odluka bi zavisila, zaključio je portparol, od izvodljivosti slanja potrebne opreme, "prave strategije" i nove avganistanske vlade spremne da se uhvati u koštac sa korupcijom

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: