Odložen sastanak sa dalaj-lamom

Odluka američkog predsednika Baraka Obame da odloži svoj prvi sastanak sa dalaj-lamom otkako je postao predsednik bacila je senku na posetu tibetanskog vođe.

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2009.

12:41

Default images

Dalaj-lama je u SAD stigao u ponedeljak i trebalo bi da se sastane sa nekoliko istaknutih članova kongresa, među kojima su i predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi i američka koordinatorka za Tibet Marija Otero. Najviše pažnje, međutim, privukla je odluka predsednika Obame da se ne sastane sa dalaj-lamom dok ne okonča svoju posetu Kini u novembru.

Dalaj-lamu su za vreme poseta Vašingtonu primila trojica predsednika SAD, ali ovog puta je, ocenjuje agencija AP, stigao u osetljivom trenutku kada američka administracija želi da unapredi odnose sa Kinom i pridobije podršku te zemlje za svoje ključne spoljnopolitičke, ekonomske i ekološke ciljeve. Njemu bi danas trebalo da bude uručena i posebna nagrada za ljudska prava.

Dalaj-lama je u izbeglištvu u Indiji od neuspelog ustanka protiv kineskih vlasti na Tibetu 1959. godine, a 1989. dobio je Nobelovu nagradu za mir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: