Sindikati protiv predloga vlade

Sindikati se protive usvajanju zakona o racionalizaciji broja zaposlenih u državnoj administraciji, kaže za B92 Ljubisav Orbović.

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2009.

09:52

Default images

Predstavnici najvećih sindikata pisano su obavestili premijera Srbije Mirka Cvetkovića da iz procedure treba povući zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji. Gostujući u "Kažiprstu" Radija B92 predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović je rekao da je potpuno neprihvatljiv način na koji Vlada ulazi u racionalizaciju uprave.

Orbović: U zakonu je predloženo da se fiksira broj zaposlenih u državnoj administraciji, što je malo čudno da jedan zakon reguliše to pitanje i onda se određuje da je to broj zaposlenih od 28 000 u državnoj administraciji. Imamo i lokalnu administraciju, gde su sada ubačena i javna preduzeća na lokalnom nivou, gde je, po nekim prvim podacima, bilo osamdeset i nešto hiljada, a sada se došlo do toga da je tu zaposleno 103 000 ljudi. Očekuje se da će racionalizacija biti negde oko 10 posto i na jednom i na drugom nivou. To kad sve saberete izađe negde oko 13 000 ljudi sve zajedno.

B92: Šta je vama problem? Da li je broj od dve hiljade više problematičan za vas?

Orbović: Nije pitanje broja, pitanje je pristupa tome, prvo moraju da postoje određeni kriterijumi.

B92: Šta piše u zakonu? Vama je dat na uvid.

Orbović: U tom zakonu govore da će oni vršiti ocenjivanje radnika, da će radnici biti ocenjivani, pa oni koji ne budu dobili pozitivnu ocenu, da će biti raskinut ugovor o radu. Zatim će se izvršiti sistematizacija i oni koji ne budu obuhvaćeni sistematizacijom, oni će ostati bez posla.

B92: Šta je tu problem? U ocenjivanju?

Orbović: Problem je u tome što, da budemo korektni, to nije problem samo ove vlade, ovo je problem koji je stvorila ova, prethodna i prethodna, znači sve vlade su u jednom dužem nizu godina dovodile svoje partijske drugove.“ Možete pogledati snimak gostovanja Ljubisava Orbovića u emisiji "Kažiprst" na RTV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: