Uticaj pobede PASOK-a na region

Nova vlada Grčke neće praviti radikalni zaokret u spoljnoj politici prema zapadnom Balkanu, kaže spoljnopolitički analitičar Borivoj Erdeljan za “Danas”.

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2009.

01:41

Default images

“Kabinet budućeg premijera Papandreua imaće racionalan pristup prema balkanskim zemljama, pre svega vodeći računa o interesima sopstvene države, što podrazumeva regulisanje odnosa sa susednom Turskom. Takav pristup nije uvek u intonaciji sa željama javnosti u Srbiji”, kaže Erdeljan.

S druge strane, profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić smatra da će stupanjem opozicionog PASOK-a na kormilo vlade u Atini biti pojačani pritisci na Grčku da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i dodaje da treba biti strpljiv i videti da li će Jorgos Papandreu pokleknuti pod takvim pritiscima.

Kada je reč o situaciji na Kipru, Erdeljan smatra da će Papandreu nastaviti politiku svojih prethodnika na premijerskoj funkciji.

“Od svakog novog poličkog ešalona u Atini očekuje se da unese novine, ali pitanje Kipra i dalje je suviše složeno. U krajnjoj liniji, svi su naviknuti na postojeće stanje”, kaže Erdeljan.

Sagovornici lista “Danas” smatraju da je pobeda PASOK-a očekivana, imajući u vidu niz okolnosti koje su uslovile pad popularnosti konzervativne vlade Kostasa Karamanlisa.

“Vlada desnog centra oborena je zahvaljujući nizu elemenata, uključujući seriju finansijskih i moralnih skandala, kao i decembarske ulične demonstracije i nemire anarhista”, kazao je Erdeljan.

Kao glavni uzrok povratka na vlast socijalista, nakon pet godina, navode se posledice globalne ekonomske krize koja je pogodila Grčku u većoj meri nego neke druge države.

Simić i Erdeljan uzdaju se u iskustvo i političku veštinu budućeg šefa grčke vlade kada je reč o hvatanju u koštac s gorućim problemima koji potresaju državu.

S druge strane, oni smatraju da ne smemo izgubiti iz vida težinu izazova na koje treba da odgovori Papandreu.

“Ekonomski oporavak Grčke zavisiće koliko od politike vlade, toliko i od novonastalih okolnosti u EU, kao što je dalji proces ratifikacije Lisabonskog ugovora i stupanje nemačke kancelarke Angele Merkel na novi mandat”, smatra Simić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: