Smanjuje se broj stanovnika Rusije

Broj stanovnika u Rusiji se od 1993. smanjio za 6,6 miliona, a do 2015. godine zemlja bi mogla da izgubi još 11 miliona ljudi, navodi se u izveštaju UN.

Izvor: Beta

Utorak, 06.10.2009.

01:33

Default images

Rezultat tog smanjenja bi mogao da bude manjak radne snage, ostarelo stanovništvo i sporiji ekonomski rast, kažu UN. Poslednji napori ruske vlade da nagradi žene koje imaju više dece doveli su do skoka stope priraštaja, ali neće imati veći uticaj na dug rok.

U izveštaju se od Rusije traži da smanji svoju visoku stopu smrtnosti, sličnu onoj u podsaharskoj Africi, kroz reforme javnog zdravstvenog sistema i ohrabrenjem promena u načinu života, naročito u smanjenju potrošnje alkohola.

UN predviđaju da će Rusija biti primorana da se prilagodi manjem broju stanovnika i manjoj radnoj snazi.

"Napori da se pruži otpor nepovoljnim kretanjima moraju da se usklade sa naporima u prilagođavanju onome čemu se nije moguće odupreti", kaže se u izveštaju.

Broj stanovnika u mnogim razvijenim zemljama stagnira i očekuje se da će pasti do 2025. godine, ali rusko stanovništvo, koje sad ima oko 142 miliona, u povlačenju je od 1992.

Stopa smrtnosti u Rusiji je među najvećim u razvijenom svetu, a prosečni vek muškaraca je samo 60 godina.

Zbog razloga koji nisu potpuno shvaćeni, Rusi pate od izuzetno visokog nivoa srčanih oboljenja.

Većina stručnjaka krivicu za veliku smrtnost svaljuje na jedan činilac, alkohol. Alkohol se povezuje sa svim, od bolesti jetre do velikog broja ubistava, samoubistava i smrtonosnih nesreća.

Prema podacima UN, 1950. godine prostor današnje Ruske Federacije bio je peti po naseljenosti u svetu.

Do 2007. godine, Rusija je bila na devetom mestu, iza Bangladeša i Nigerije. Do 2050, procenjuje Svetska organizacija, Rusija će zauzimati 15. mesto, sa brojem stanovnika manjim nego Vijetnam.

Izveštaj ukazuje da će pad broja stanovnika umanjiti "snagu i dinamizam" zemlje. U Rusiji će učinak depopulacije biti pojačan zbog njene ogromne teritorije.

Talasi imigranata tokom poslednjih 16 godina pomogli su da se stanje ublaži. Međutim, kaže se u izveštaju, većina doseljenika su Rusi koji su se vraćali u domovinu iz drugih bivših sovjetskih država, a taj proces je gotovo okončan.

Rusija bi morala da ohrabri imigraciju, pošto se procenjuje da će zemlji biti potrebno oko 15 miliona imigranata do 2025. godine da ispune prazna radna mesta.

Izveštaj takođe predviđa da će se broj studenata koji se upisuju u ruske institucije visokog obrazovanja smanjiti za polovinu tokom narednih decenija, što će primorati univerzitete i tehničke škole da se takmiče u privlačenju polaznika kako bi preživeli.

Takav trend bi, kaže se u izveštaju, umanjio kvalitet obrazovanja i profesionalne obuke, što bi dodatno ugrozilo ekonomski razvoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: