Protest učenika i roditelja

U znak protesta zato što je odlukom direktorke odeljenje rasformirano, učenici V4 osnovne škole "Duško Radović" na Novom Beogradu nisu pohađali nastavu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.10.2009.

16:25

Default images

U Ministarstvu prosvete kažu da postoji stručno uputstvo o racionalizaciji nastave i smanjenju troškova i u drugim školama, ali da je spajanje razreda trebalo da bude završeno do početka školske godine.

I posle zvona koje je označilo početak prvog časa, učenici V4, sa svojim roditeljima, ostali su u školskom dvorištu.

Oni ne mogu da se pomire sa činjenicom da školovanje treba da nastave u drugim odeljenjima petog razreda, a ne sa svojim drugarima i razrednom. Roditelji kažu da je ovo stresno za decu.

"Mi smo saznali za tu odluku od naše dece i to je ono što je najgore, a deca su saznala od druge dece. Došli su iz škole pod stresom, uplakana, uznemirena: što sam ja u ovom odeljenju, što sam u onom", kaže majka jednog od učenika, Ana Bursać. Najveće zamerke roditelji imaju na neprofesionalan odnos direktorke prema celom slučaju i na to što je deci u petak rečeno da će od ponedeljka promeniti sredinu.

"Mi prosto nismo imali vremena da reagujemo. I druga stvar, škola nas je isključila iz razgovora kao partnera na tu temu, ističe Goran Filipović, roditelj. Prosto pošto smo mislili da ovo mora i treba da bude urađeno drugačije, da ne može ovako krupna promena da se vrši samo nad decom jednog odeljenja", istakao je on.

U Ministarstvu prosvete kažu da je tačno da su škole dobile stručna uputstva o broju đaka po odeljenju još 14.jula i da je nejasno zašto se taj problem tek sada rešava.

"Direktor je od 14.jula do početka školske godine trebalo da uskladi broj odeljenja u svojoj školi sa stručnim uputstvom. U školi "Duško Radović" u petom razredu ima 78 učenika, što je u skladu sa uputstvom - tri odeljenja, a ne četiri, koliko je škola formirala", kaže Gordana Cvetković,načelnica Školske uprave Beograd.

U iščekivanju rešenja i odluke prosvetne inspekcije kojoj su se žalili, roditelji sami nude neka rešenja.

Rešenje bi bilo da se sva odeljenja rasformiraju i da se formiraju nova tri odeljenja, a ne na ovakav način, objašnjava Srđan Mitić, otac učenika. Dok se to ne desi, bilo bi rešenje da se nastavi kao do sada, kaže Mitić.

Tokom dana nismo uspeli da dođemo do direktorke osnovne škole "Duško Radović" Ljubinke Šuković, jer je njen telefon bio isključen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: