Farmeri nezadovoljni cenama mleka

Oko hiljadu proizvođača mlečnih proizvoda dovezlo je traktore u centar Brisela, zahtevajući od ministara poljopriveda EU veće subvencije, da bi preživeli krizu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.10.2009.

13:26

Default images

Farmeri iz Nemačke, Francuske i drugih zemalja EU čekali su, satima pre početka vanrednog sastanka, ministre sa kravljim zvonima, pištaljkama i jajima na gotovs. Uprkos zahtevu poljoprivrednika za hitnu akciju, predsednik ministarskog skupa, Šveđanin Eskil Erlandšon, kaže da je za odobravanje bilo kog novog koraka potrebno najmanje dve nedelje.

On ističe da ključ ka boljim cenama nije u rukama ministara, već u rukama posrednika između farmera i samoposluga, koji skidaju profit od nižih cena mleka.

"Cene su manje za 40 procenata za farmere, a za potošače samo jedan ili dva odsto," rekao je Erlandšon novinarima.

Farmeri traže od EU da se ojačaju kvote kako bi cene porasle, a ne da se drže opredeljenja ka okončanju politike kvota i oslobađanju proizvodnje do 2015. godine..

Pre tri sedmice, izvršna komisija EU je obećala korake u borbi protiv sve nižih cena mlečnih proizvoda, ali je naglasila da neće napustiti dugoročnu reformu poljoprivrede. Već sedmicama, mnogi evropski farmeri prosipaju mleko po svojim poljima da bi ukazali na to koliko malu cenu dobijaju od prehrambenih konglomerata. Cene mleka su pale na 18 evrocenti, daleko ispod 40 centi koliko je, po rečima farmera, potrebno za pokriće troškova.

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: