B92 za akciju "Hrana za sve"

B92 je svim svojim kapacitetima uz akciju "Štrajk glađu protiv gladi", i uz ambicioznu i važnu akciju "Hrana za sve".

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.10.2009.

12:49

Default images

Glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić izjavio je da društvo u Srbiji nije bilo dovoljno socijalno emancipovano i humano kada je u njemu bilo manje problema od onih s kojima se građani suočavaju ovih godina.

"Sada imamo oko 700.000 siromašnih po kriterijumima Svetske banke, što je oko 10 odsto ukupne populacije Srbije; prema podacima UNICEF-a, najmanje 150.000 dece gladuje. Tek jedan deo, tačnije manje od 10 odsto onih koji gladuju, pokriveno je kroz socijalnu pomoć države. To znači da preko 600.000 ljudi ne prima gotovo nikakvu pomoć", upozorio je Matić.

On je podsetio da su, prema istraživanjima, najviše diskriminisani upravo siromašni, među kojima su većinski oni najslabiji: stari, deca, manjine kao što su Romi, pa je jasno da oni nemaju nikakvu šansu da se sami izbore sa očajnom pozicijom u kojoj su.

Prema njegovim rečima, država nema ozbiljnu snažnu strategiju i ne može sama da reši ovako krupne probleme, te je potreban široki front, bar u jednom ograničenom kritičnom vremenu, u narednih godinu dana.

"Zbog toga ćemo dominantno naše vreme, pored dnevnih obaveza, posvetiti akciji 'Hrana za sve' sa ciljem da rešimo konkretne probleme određenog broja najugroženijih. Ako uspemo u našim namerama, veoma brzo bi trebalo da se poveća broj javnih kuhinja, distributivnih centara hrane, da se počne s primenom novih mehanizama pomoći u hrani, osnovnim potrepštinama", poručio je Matić.

On je dodao da bi akcija trebalo da traje godinu dana, a za to vreme bi državne službe trebalo da se reorganizuju i pripreme efikasnije oblike socijalne zaštite.

Sindikalci za "Štrajk protiv gladi"

Pedeset sedam hiljada članova Saveza samostalnih sindikata Novog Sada priključilo se humanitarnoj akciji “Štrajk glađu protiv gladi”.

“Dosta smo trpeli i ćutali, hoćemo naše Ustavom zagarantovano pravo na ljudsko dostojanstvo koje nam je lošim potezima vlasti oduzeto, ostavljajući nas bez osnovnih sredstava za život. Hoćemo naše Ustavom zagarantovano pravo na život, koje je zbog bede i nemaštine dovedeno u pitanje”, poručuju sindikalci.

Oni traže Ustavom zagarantovano pravo na rad “koje im je vlast uništavanjem privrede, lošom privatizacijom i zatvaranjem radnih mesta grubo povredila”, kao i pravo na zdravstvenu i socijalnu zaštitu “koja im je dovedena u pitanje”.

“Hoćemo samo da nas puste da normalno živimo u pravednoj i odgovornoj državi u kojoj vlast brine o svojim građanima! Narod je gladan jer gotovo cela nacija nema zaposlenje, a oni koji rade uglavnom ne dobijaju zaradu na koju su stekli pravo svojim poštenim radom”, ističe se u saopštenju.

Sindikalci pozivaju sve da se 16. oktobra 2009. godine, na Međunarodni dan borbe protiv gladi, pridruže akciji “Štrajk glađu protiv gladi”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: