SAD: Iran nije blizu atomske bombe

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džim Džons odbacio je navode "Njujork tajmsa" da je Iran sve bliži pravljenju atomske bombe.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.10.2009.

00:48

Default images

On je ocenio da poslednjih nekoliko sedmica ima napretka u saradnji sa Teheranom oko spornog nuklearnog programa. "Njujork tajms" je juče objavio da je u poverljivoj analizi službenika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) zaključeno da Iran raspolaže sa "dovoljno informacija koje bi omogućile pravljenje i proizvodnju bombe".

"Mi sada imamo Iran koji je voljan da sedne za sto", rekao je Džons TV stanici CBS.

Upitan da li je Iran bliži atomskoj bombi, Džons je odgovorio odrično.

"Da li oni znaju kako to da urade ili ne pitanje je nagađanja, a ono što mi pratimo je njihova namera i zbog toga smo zabrinuti", kazao je Džons.

On je istakao da je "ono što se dešava poslednjih sedmica u vezi sa Iranom veoma značajno", misleći na pristanak Teherana da dozvoli inspekciju drugog postrojenja za obogaćivanje uranijuma, preneo je Rojters.

Šef IAEA Mohamed el Baradej izjavio je juče da ta agencija nema konkretne dokaze da Iran želi da proizvede atomsku bombu, ali je zabrinuta zbog takve mogućnosti.

El Baradej je najavio da će inspektori IAEA 25. oktobra posetiti oblast grada Kom, gde iranske vlasti grade drugo nuklearno postrojenje.

On je istakao da bi iranske vlasti trebalo da budu otvorenije kada su u pitanju nuklearne aktivnosti Teherana i dodao da se odnosi Irana i Zapada kreću od "zavere" do "saradnje", kao i da bi nuklearno pitanje trebalo da bude rešeno diplomatskim sredstvima.

Prema rečima Baradeja, trebalo je da iranske vlasti ranije obaveste IAEA da nameravaju da u oblasti grada Koma podignu novo nuklearno postrojenje.

Zapadne zemlje optužuju Teheran da, pod plaštom civilnog nuklearnog programa, pokušava da razvije atomsku bombu, što Iran demantuje, tvrdeći da je program namenjen isključivo za proizvodnju struje.

Predstavnici šest sila izrazili su nadu da će Iran odgovoriti na njihovu ponudu da mu pruže trgovinske i političke olakšice u zamenu za suspendovanje osetljivih nuklearnih aktivnosti i poboljšanje saradnje sa inspektorima UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: