Pripreme za posetu Medvedeva

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić boravi u radnoj poseti Moskvi zbog završnih priprema za organizaciju posete Beogradu predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.10.2009.

00:40

Default images

Ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić, razgovarao je u Moskvi sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim o daljem jačanju bilateralne saradnje dve zemlje i predstojećoj poseti Beogradu predsednika Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva.

Prema rečima Jeremića, jedna od glavnih tema njegovih razgovora sa ruskim zvaničnicima je završno usaglašavanje šest međudržavnih sporazuma koji bi trebalo da budu potpisani 20. oktobra, prilikom posete Medvedeva.

Reč je o sporazumima iz oblasti kulture, obrazovanja, nauke, bezbednosti, vazdušnog saobraćaja i parlamentarne saradnje, kao i setu ekonomskih sporazuma o infrastrukturi i budžetskom finansiranju. Šef diplomatije Srbije je, pre odlaska u Moskvu rekao i da zvanični Beograd od posete Medvedeva očekuje potvrdu zajedništva dve zemlje na političkom planu, ali i otvaranje novih mogućnosti za saradnju.

Takođe, Jeremić je u intervjuu moskovskom dnevniku "Komersant", uoči posete Moskvi, naveo da će tokom posete biti reči i o vraćanju imena sovjetskih vojskovođa nekim beogradskim ulicama.

„To što Medvedev dolazi u Beograd na proslavu 65 godina oslobođenja Beograda od fašizma tom događaju daje poseban značaj. To je velika zajednička pobeda i taj jubilej treba obeležiti zajedno“, rekao je Jeremić.

On je potvrdio da će tokom posete biti reči i o vraćanju imena sovjetskih vojskovođa nekim beogradskim ulicama.

"Za to postoji podrška rukovodstva Srbije. Oslobodioci Beograda su heroji naše zemlje i sasvim je prirodno da postoji znak sećanja koji će podsećati buduća pokolenja o tim podvizima", rekao je Jeremić.

Naveo je da nazivi ulica kao što su Bulevar Crvene armije i Generala Ždanova treba da budu vraćeni i da će "zakonska procedura u okviru
odgovarajućih gradskih organa, u tom cilju, uskoro biti započeta".

Samardžija o značaju Posete Medvedeva

Urednik spoljnopolitičke rubrike “Politike” Slobodan Samardžija slaže se sa ocenom da Srbija i Rusija nemaju otvorena politička pitanja, ali ističe da postoje problemi u ekonomskoj saradnji.

Samardžija podseća da je na to nedavno ukazao i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin.

“Problem je i to što ono što se dogovori dok dođe do realizacije, prođe relativno dug put, pa čak ima i mnogo kočnica. Te kočnice su verovatno ono o čemu treba da se dogovore još gospodin Jeremić i njegovi sagovornici u Rusiji”, ocenjuje on.

“Ono što je izneo gospodin Konuzin, to je pre svega jedna činjenica da kod nas, prema njegovim rečima, postoje jaki lobiji, između ostalog i u Vladi, koji koče saradnju sa Rusijom iz nekog razloga koji bi trebalo tumačiti recimo kao želju tih naših ljudi da sarađuju sa nekim drugima”, podseća urednik “Politike”.
Samardžija ocenjuje da će poseta Medvedeva Beogradu imati značaj i za Srbiju i za Rusiju.

“To je jedno priznanje našoj politici koja je u poslednje vreme jako aktivna. Isto tako je važno Rusiji da pokaže da je ona zainteresovana za ovaj prostor i da ona od njega ne odustaje”, smatra on.

“Naš prostor jeste važan za Rusiju, ne samo zbog mira na Balkanu, jer na kraju krajeva mi nismo preterano blizu Rusije, već jednostavno zbog toga što taj mir obezbeđuje da sve ostalo funkcioniše – i taj naftovod, i taj gasovod, i sve ostalo – kompletna saradnja između Rusije i Zapada”, smatra Samardžija.

Podsetimo, poseta Dmitrija Medvedeva Srbiji zakazana je za 20. oktobar. Ruski predsednik prisustvovaće proslavi 65. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: