Devet godina od pada Miloševića

Danas se navršava devet godina od masovnog protesta pristalica Demokratske opozicije Srbije u Beogradu i svrgavanja Slobodana Miloševića sa vlasti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.10.2009.

00:30

Default images

Petog oktobra 2000. godine organizovano je okupljanje ispred tadašnje Savezne skupštine zbog nepriznavanja rezultata na predsedničkim izborima, održanim 24. septembra. Savezna izborna komisija objavila je održavanje drugog kruga izbora za predsednika SRJ, iako je predsednički kandidat DOS-a Vojislav Koštunica već u prvom krugu osvojio više od 50 odsto glasova.

Višednevni protesti građana Srbije kulminirali su 5. oktobra 2000. Na poziv lidera DOS-a, iz cele Srbije, probijajući policijske blokade na putevima, demonstranti su stigli u centar Beograda, na plato ispred Savezne skupštine.

Već tokom prepodneva policija je upotrebila suzavac kako bi ih sprečila da uđu u zgradu parlamenta, ali u tome nije uspela.
Ubrzo je bila u plamenu Skupština, a potom i zgrada državne televizije. Pored priznavanja izbornih rezultata, DOS je od vlasti Slobodana Miloševića zahtevao i ostavku rukovodstvo RTS-a.

Policija je prestala da pruža otpor i pridružila se narodu, a posle pregovora sa opozicionim liderima, isto je učinila i Vojska.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Čačka, koja je pala pod točkove kamiona, a jedan čovek preminuo je od posledica srčanog udara. Povređeno je 65 ljudi.

Te večeri sa balkona Skupštine Beograda građanima se obratio predsednik SR Jugoslavije Vojislav Koštunica i budući premijer Srbije Zoran Đinđić.

Slobodan Milošević je narednog dana, 6. oktobra, priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.
Naslovna strana ''Politike'' 6. oktobra 2000. (FoNet)
Lideri 18 stranaka koje su činile DOS u avgustu 2000. godine potpisali su ugovor sa narodom, dokument kojim se obavezuju da će obnoviti poverenje građana u državu, iskoreniti korupciju, sprovesti sveobuhvatne reforme kako bi Srbija opet dobila ravnopravno mesto u zajednici evropskih država.

O tome gde su danas lideri Demokratske opozicije Srbije možete pročitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: