Smrt gardista i dalje nerazjašnjena

Ni pet godina od smrti gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića u vojnom objektu Karaš, nisu razjašnjene okolnosti pod kojim su oni stradali.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.10.2009.

00:37

Default images

Danas se navršava pet godina od smrti gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića u vojnom objektu Karaš. Porodice Jakovljević i Milovanović danas su upalile sveće i položile cveće ispred objekta za posebne namene "Karaš" u Topčideru i još jednom zatražile da se utvrdi ko je i zašto ubio njihovu decu.

Svakog 5. oktobra od 2004. godine porodice Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića dolazi do ulazne kapije, pale sveću i polažu cveće.

Žive za dan kada će se saznati istina o stradanju njihove dece.

"Mi roditelji samo tražimo istinu - ko je pobio našu decu? Država i vojska i dalje ćute”, rekao je Petar Milovanović, otac ubijenog Dražena.

"Ovo je stvarno sramotno, tužno, žalosno i za porodicu i za državu, šta rade porodici ubijenih vojnika. Ubeđeni smo da bi trebalo, uz neku malo veću volju, da se razotkrije istina i da se pokaže kome su smetali Dragan i Dražen”, rekao je Janko Jakovljević, otac pokojnog Dragana. Pet godina posle ubistva gardista postupak je u fazi pretkrivičnog postupka.

Okružni sud u Beogradu pre samo 10 dana odbio je predlog tužilaštva da se obave dodatna veštačenja.

Tužilaštvo je zatražilo da se balistička veštačenja FBI dostave veštacima koje su ranije angažovali vojno tužilaštvo i državna komisija, radi eventualne korekcije i dopune. Jedan od punomoćnika porodica gardista Vladan Batić ponavlja da je ta odluka suda potvrda da su gardisti ubijeni.

"Nadam se da neće nekakvim egzibicionim pokušajima ponovo pokušavati da i dalje nešto petljaju oko ove činjenice da su ubijeni. Ona je odbijanjem da se dalje veštači neumitno potvrđena, dakle gardisti su ubijeni, preostaje da se utvrdi ko ih je ubio", kaže advokat porodica Jakovljević i Milovanović Vladan Batić.

"Mi i dalje verujemo da putevi vode ka haškim optuženicima”, naveo je on.

O događaju ispred tajnog vojnog objekta Karaš na Topčideru vođene su dve istrage i superveštačenja američkog FBI-a.

Svoje zaključke o slučaju "Topčider" dale su dve komisije, vojna i državna, koju je osnovao tadašnji Vrhovni savet odbrane Srbije i Crne Gore.

Nalazi stručnjaka bili su suprotstavljeni - vojska je tvrdila da su vojnici stradali u međusobnom obračunu, dok su stručnjaci nezavisne komisije zaključili da je za njihovu smrt odgovorna treća osoba.

Stojadinović: Pokušaj zataškavanja

Vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović smatra da sve što se dešava oko istrage pogibije gardista ukazuje da postoji nastojanje da se slučaj zataška.

“Očigledno da se nastoji da se taj slučaj zataška i svede na jednu misteriju koja je u tom domenu saznavanja istine praktično nerazrešiva. Mi imamo dve dijametralno sukobljene verzije o tome šta se zasita dogodilo, te verzije do te mere isključuju jedna drugu da je prosto neverovatno da su ih radili eksperti”, navodi Stojadinović.

“Meni je posebno zanimljiv tvrdi stav tadašnje vojne istražne komisije na čelu sa tada kapetanom Vukom Tufegdžićem, koji je tvrdio da su ta dva vojnika izvršila međusobno samoubistvo, što očigledno da nije bilo moguće na osnovu svih drugih ekspertskih nalaza”, kaže on.

Vrlo brzo nakon pogibije gardista pojavila se i spekulacija da se taj slučaj nikada neće razrešti, jer je navodno tajni vojni objekat u Topčideru bio, između ostalog, mesto za skrivanje haških beguanaca.

Stojadinović smatra da tu mogućnost ne treba isključiti.

“Ta kuća ispred koje su vojnici poginuli, a radi se o ulazu u vojni objekat Karaš, tada je minister odbrane bio Prvoslav Davinić, koji je rekao da je to jedna beznačajna stara kuća, ali se kasnije ispostavilo da je to srpska ‘vučja jama’ koja vodi čak do gore, do Kuće cveća. Ona je bila jedan od izlaza ili ulaza za sakrivanje srpske političke elite u slučaju nekih lomova”, kaže Stojadinović.

“Sigurno je da su te katakombe služile, budući da smo ih kasnije videli na televiziji da su i te kako uređene, da su one služile za neke druge stvari i da su mogle da budu objekti gde su bili skrivani i haški optuženici. To je samo jedna pretpostavka, mada je vojska kasnije pokazala da tu nema nikavih tragova skrivanja”, podsetio je on.

Ljubodrag Stojadinović, ali i drugi analitičari ukazuju da bi za rasvetljavanje pogibije gardista bilo ključno da se otvore tajni arhivi i podaci vojne službe bezbednosti, što do sada nije učinjeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: