Jeremić o poseti Medvedeva

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić očekuje da će posetom ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Beogradu biti osnaženi odnosi Srbije i Rusije.

Izvor: Beta

Nedelja, 04.10.2009.

12:12

Default images

“Odnosi Srbije i Rusije su tradicionalno bliski, traju vekovima ali sticajem istorijskih okolnosti ovo je prvi put da predsednik Ruske Federacije dolazi u državnu posetu Republici Srbiji. Samim tim ova poseta će imati istorijski karakter", rekao je Jeremić.

Jeremić koji danas putuje u Moskvu, u sklopu završnih priprema za posetu ruskog predsednika Beogradu, rekao je da će se sastati sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom i predstavnicima predsedničke administracije.

Prema rečima šefa srpske diplomatije, Beograd očekuje da će poseta ruskog predsednika "potvrditi zajedništvo Srbije i Rusije na političkom planu", ali i doprineti otvaranju novih mogućnosti za saradnju - pre svega u domenu ekonomije.

"Ovo je vrlo važna poseta za Srbiju...Očekujem da će odnosi Srbije i Rusije biti potvrđeni i osnaženi ovom istorijskom posetom ruskog predsednika", dodao je on.

Jeremić je rekao da će jedna od tema razgovora u Beogradu biti i budućnost bezbednosne arhitekture evroazijskog prostora, o čemu se već raspravlja u okviru OEBS-a i drugih međunarodnih organizacija.

Poseta Dmitrija Medvedeva zakazana je za 20. oktobar, a Jeremić je ocenio da je "simbolika tog datuma od izuzetne važnosti" jer će tada "Rusija i Srbija zajedno početi proslavljanje 65 godišnjice pobede nad fašizmom".

"Nije slučajno da predsednik Ruske Federacije dolazi upravo na taj dan u Beograd i počastvovani smo činjenicom da će u neku ruku Rusija početi veliku proslavu 65. godišnjice pobede na fašizmom, koja će kulminirati 9. maja 2010. u Moskvi, upravo posetom ruskog predsednika Beogradu", rekao je Jeremić u intervjuu Beti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: