Komemoracija u spomen-parku Jajinci

U spomen-parku Jajinci održana je državna komemoracija u znak sećanja na 80.000 ubijenih na tom stratištu tokom Drugog svetskog rata.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 03.10.2009.

14:11

Default images

Na spomen-obeležje u Jajincima vence su položili ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, zamenik gradonalčelnika Beograda Milan Krkobabić, delegacija preživelih logoraša sa područja Srbije i delegacija Vojske Srbije.

Prvi put, venac na spomenik u Jajincima položila je nemačka delegacija u kojoj su bili visoki predstavnik ambasade te zemlje u Beogradu i izaslanik nemačkog ministarstva odbrane.

Komemoraciji koja je održana uz najviše državne i vojne počasti, prisustvovali su visoki zvaničnici više od 30 diplomatskih predstavništava u Beogradu.

"Srbija odlučno odbacuje svaki oblik neonacizma, neofašizma, netrpeljivosti i mržnje oprema pripadnicima drugih naroda i veroispovesti", kazao je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

On je naveo da je Srbija posvećena i opredeljena principima antifašizma i očuvanja dostojanstvenog sećanja na sve nevino stradale u Drugom svetskom ratu.

"Odbacujemo svaki zaborav počinjenih zločina i ne pristajemo na pokušaj krivotvorenja istorije i buđenje neonacizma. U obavezi smo da se odlučno, nenasiljem, suprotstavimo nasilju i ideologijama destrukcija i mržnje", kazao je ministar Ljajić.

Prema njegovim rečima, grupe i pojedinci koji pokušavaju da promovišu neonacizam, mržnju, nasilje i netoleranciju, uprkos ogromnim žrtvama koje je Srbija podnela u Drugom svetskom ratu, svojim delovanjem skrnave uspomenu na stotine hiljada nedužno stradalih.

"Srbija preduzima energične mere prema svima koji propagiraju nasilje i čine akte koji za cilj imaju raspirivanje mržnje i nerazumevanja, kao i prema onima koji su zagovornici neonacizma, jer iako apsolutna manjina neodgovornim ponašanjem naneli su ogromnu štetu svojoj domovini i njenom ugledu u svetu", rekao je Ljajić.

On je podsetio da je na stratištu u Jajincima, koje su iz vojnog centra nemačke snage, uz pomoć domaćih kvislinga preobratile u mesto masovnih egzekucija, ubijeno više od 80.000 Srba, Roma, Jevreja, pripadnika NOR-a, antifašista i drugih, a odakle su danas u ime Vlade Srbije poslate poruke sećanja, ali i apele za mir i razumevanje.

"Najveći broj streljanih doveden je iz logora na Banjici i sa Starog sajmišta, ovde su sahranjeni i Jevreji ugušeni u gasnim komorama, a sve egzekucije obavljao je nemački 64. bataljon", kazao je Ljajić.

Polaganjem venaca odata je pošta desetinama hiljada brutalno likvidiranih u logoru u Jajincima, a ceromoniji su prisustvovali diplomatski, vojno-diplomatski predstavnici više od 30 država, veliki broj ratnih veterana i nosioci najviših vojnih odlikovanja, kao i zatočenici logora smrti u okupiranoj Evropi tokom Drugog svetskog rata.

Posle polaganja venaca, uz najviše državne i vojne počasti, velikom broju srpskih i inostranih zvaničnika i građanima obratio se i preživeli zatočenik Banjičkog logora u Beogradu Ljubomir Zečević.

Zečević je ukazao da se danas zaboravljaju zverski zločini počinjeni nadomak glavnog grada i naveo da je Srbija u XX veku preživela veliku demografsku katastrofu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: