“Novosti”: Uskoro statut Vojvodine

Vladajuća koalicija u Srbiji postigla je dogovor o usvajanju Statuta Vojvodine do kraja godine, saznaju ”Večernje novosti”.

Izvor: B92

Subota, 03.10.2009.

00:49

Default images

Socijalistička partija Srbije, koja je bila glavni kočničar statuta, pristala je da glasa za njegovo usvajanje u Skupštini Srbije nakon što je dobila obećanje Demokratske stranke da će iz tog dokumenta biti otklonjeni svi elementi koji su Vojvodini davali mogućnost stvaranja ”države u državi”.

Partneri na republičkom nivou usaglasili su konačnu verziju statuta iz koje će biti izuzeti svi atributi državnosti severne srpske pokrajine, koji su bili predviđeni u prvobitnom predlogu tog akta.

Iz ”aktuelnog” statuta Vojvodine biće izbrisan član po kome bi Vojvodina imala pravo da donosi zakone i raspisuje referendum.

Takođe, briše se i odredba po kojoj bi Novi Sad bio glavni grad pokrajine, kao i član da Vojvodina može da otvara diplomatska predstavništva u svetu.

Demokrate su se saglasile sa tim zahtevima SPS , naveli su izvori ”Novosti”.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je da će to što statut nije usvojen biti razmatrano kao deo izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije ka EU sredinom oktobra.

U Evropskoj komisiji rečeno je da će godišnji izveštaj biti objavljen 14. oktobra i, do tada, njegov sadržaj ne može da se iznosi u javnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: