Lajčak i Jeremić o problemima u BiH

Šefovi diplomatija Slovačke i Srbije, Miroslav Lajčak i Vuk Jeremić, ocenili su da je neophodno zajedničko angažovanje na prevazilaženju problema u BiH.

Izvor: B92, Beta

Petak, 02.10.2009.

14:40

Default images

Lajčak, bivši visoki predstavnik u BiH, rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da situacija u toj zemlji nije zadovoljavajuća i da je potrebno snažno angažovanje međunarodne zajednice radi prevazilaženja problema.

Jeremić je rekao da Srbija želi stabilnu BiH na putu u Evropsku uniju i da je neophodno da se Srbija i Evropa zajedno angažuju na prevazilaženju problema u susednoj zemlji.

On je ocenio da je situacija u BiH u proteklom periodu bila "napeta i teška", ali da je moguće ostvariti napredak do kraja godine.

Jeremić je istakao da se Srbija zalaže za napredak koji neće zadirati u teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ali ni u interese njenog entiteta Republike Srpske.

Lajčak je danas ponovio i da Slovačka ne priznaje nezavisnost Kosova i da svoj stav neće promeniti.

Slovački ministar je rekao da se zalaže za to da se deblokira proces integracije Srbije u EU, ali da za sada u Uniji nema konsenzusa za odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma i ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: