Sumatra: Više od hiljadu stradalih

Broj poginulih u zemljotresu na indonežanskom ostrvu Sumatra porastao je na 1.100 ljudi. Nekoliko hiljada ljudi se još smatra nestalim.

Izvor: B92

Petak, 02.10.2009.

08:37

Default images

Spasilačke ekipe na indonežanskom ostrvu Sumatra i dalje izvlače tela nastradalih u razornim zemljotresima, koji su to ostrvo potresali dva dana. Prema podacima Ujedinjenih nacija, poginulo je najmanje 1.100 ljudi, a povređeno više od 2.400, od kojih su mnogi u teškom stanju, dok se nekoliko hiljada vode kao nestali.

U polurazrušenom Padangu glavnom gradu Sumatre spasioci su ipak uspeli da pronađu preživele koji su više od četrdeset sati bili pod ruševinama.

Posle skoro dva dana pod ruševinama, devetnaestogodišnju Ratnu Kurnišari Virgo, studentkinju engleskog jezika, spasioci su izvukli ispod kamenih blokova koledža.

U svesnom stanju, Virgo je prebačena u bolnicu.

Situacija u glavnom gradu provincije Zapadna Sumatra i dalje je teška.

Nedostaju hrana, voda za piće, i medicinska oprema. Prva pomoć iz inostranstva stiže iz Australije.

"Poslaćmo osnovne stvari kako bi se ublažila humanitrana katastrofa; ćebad, nosila, tablete za dezinfekciju vode, i naravno hranu i vodu za piće”, rekao je australijski ministar spoljnih poslova Stiven Smit.

“Ali, najvažnije od svega, iz Australije će krenuti spasilačka ekipa da pomogne u traženju, kao i tim inženjera koji će pomoći pri uklanjanju ruševina od zemljotresa”, kazao je Smit.

Spasioci kažu da se na mnogim mestima čuje dozivanje ispod ruševina, i nadaju se da će izvući još živih ljudi.

Posle prvog potresa jačine 7,6 stepeni koji se dogodio u sredu, Sumatru je u četvrtak pogodio i drugi zemljotres od 6,6 stepeni.

Epicentar prvog zemljotresa nalazio se u Indijskom okeanu, a drugog na kopnu.

Novi zemljotres na Pacifiku

Još jedan zemljotres, jačine 6,3 stepena Rihterove skale, zabeležen je jutros kod ostrva Tonga i Samoa u Tihom okeanu.

Zemljotres se dogodio 48 sati nakon što je u snažnom zemljotresu i cunamiju u istom području.

Američki institut za geofiziku saopštio je da je epicentar zemljotresa bio na samo 10 metara dubine, 242 kilometra od obale ostrva Neiafu, u arhipelagu Tonga, i 377 kilometara od Paga Paga, glavnog grada Američke Samoe.

Centar za upozorenje od cunamija, koji se nalazi na Havajima, nije izdao upozorenje da će zemljotres izazvati plimni talas.

Na indonežanskom ostrvu Sumatra spasilačke ekipe i dalje izvlače tela nastradalih u jakim zemljotresima, koji pogađaju to ostrvo dva dana za redom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: