Poljska: Do tolerancije preko bajke

Deca u nekim obdaništima u Poljskoj učiće o toleranciji prema seksualnim manjinama preko bajke o mužjacima pingvinima koji odgajaju napušteno pingvinče.

Izvor: Beta

Petak, 02.10.2009.

03:01

Default images

Već sama najava poljskog prevoda bajke, zasnovane na istinitom slučaju homoseksualnih pingvina iz Zoološkog vrta u Njujorku, Roja i Sila, koji su "usvojili" odbačeno jaje i kada se izleglo odgojili pingvinče Tango, izazvala je u duboko religioznoj Poljskoj burne proteste.

"To je prva bajka u Poljskoj koja se bavi tom temom. Takva knjiga koja uči toleranciji morala bi da bude deo obavezne lektire", kazao je povodom predstojeće promocije bajke u obdaništu u Gdanjsku šef Kampanje protiv homofobije Robert Bjedronj.

Kao prvo tu knjigu u svoj program, uprkos protestima konzervativnih katoličkih krugova, uvodi obdanište Centar kreativne zabave u Gdanjsku.

Prevod američke bajke pod poljskim naslovom "Sa Tangom smo troje" izdala je poljska nevladina organizacija Kampanja protiv homofobije i pokrenula inicijativu da ta bajka uđe u obaveznu lektiru u poljskim školama i obdaništima.

Protiv bajke o homoseksualnim pingvinima i obdaništa i škola koje bi je uvrstile u svoju nastavu, krenuo je odmah podmladak poljskih ultrakatoličkih nacionalista iz Lige poljskih porodica, Svepoljska omladina.

"Povucite se iz te sramotne inicijative. Šokantno je to što se spremate da na takav način zloupotrebljavate decu koju su vam poverili roditelji", stoji u pismu Svepoljske omladine obdaništu u Gdanjsku, javljaju danas poljski mediji.

Konzervativni mediji u Poljskoj dali su letos, povodom poljskog izdanja te američke bajke, veliki publicitet vesti da se drugi homoseksualni pingvinski par, ikona LGBT pokreta na zapadu SAD, raspao kada je jednog od njih zavela poželjna pingvinka-udovica.

Dvojica pingvina Hari i Peper bila su nerazdvojna čitavih šest godina i zahvaljujući čvrstini njihove veze uprava zoološkog vrta u San Fracisku dala im je jedno jaje da odgoje malog pingvina.

“Od svih roditelja te godine Hari i Peper su bili najbolji. Sjajno su se brinuli o malom”, kazao je Entoni Braun iz tog zoološkog vrta.

Veza se, međutim, raspala čim se na vidiku pojavila atraktivna udovica Linda i zavela Harija pošto je njen dugogodišnji pingvinski partner umro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: