Jeremić savetuje Dodika

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić savetovao premijera RS da ne bi trebalo da radikalizuje političke sukobe sa kancelarijom visokog predstavnika u BiH.

Izvor: B92

Petak, 02.10.2009.

01:37

Default images

Vuk Jeremić otišao je u Banjaluku da smiruje Milorada Dodika, saznaje “Danas” povodom iznenadnog susreta dvojice političara, do kojeg je došlo nakon što je predsednik Vlade RS pozvao parlament tog entiteta da zatraži povlačenje srpskih predstavnika iz zajedničkih institucija BiH, ukoliko visoki predstavnik Valentin Incko "nastavi da nameće odluke i zakone".

Dodik je Skupštini RS predložio da usvoji zaključak prema kojem visoki predstavnik krši Dejtonski sporazum i zapretio organizovanjem referenduma kako bi "narod rekao da li prihvata ili ne“ nametnute odluke Valentina Incka. Koji dan ranije najavio je da će RS tužiti "sve visoke predstavnike u njihovim zemljama za sve ono što su ovde radili“.

Milorad Dodik je juče novinarima u Banjaluci kazao da je Srbija izrazila interes da pomogne u deblokiranju političke krize, nastale nakon nedavnih odluka visokog predstavnika Incka.

“Saglasili smo se da je potrebno ispuniti potrebne uslove za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH kako bi se dala šansa da se aplicira ka članstvu u EU”, rekao je Dodik i dodao da mu je Jeremić sugerisao da se ulože maksimalni napori na rešavanju svih otvorenih pitanja.

Poseta šefa srpske diplomatije Banjaluci zvaničnim diplomatskim kanalima bila je najavljena institucijama u Sarajevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: