Sukob policije i Indijanaca

Policija u Ekvadoru sukobila se s amazonskim Indijancima koji protestuju protiv predloga zakona o podsticanju traganja za naftom i rudom na njihovom zemljištu.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2009.

09:52

Default images

U sukobu je poginuo jedan demonstrant, a povređeno je 40 policajaca i devet Indijanaca. "Strahovito nasilne grupe, naoružane puškama sačmarama i drugim oružjem, sačekale su policiju i otvorile vatru", rekao je novinarima predsednik Ekvadora Rafael Korea.

Dok je šef države odgovornost za sukob svalio na Indijance i pozvao ih da problem reše dijalogom, Konfederacija Indijanaca okrivljuje predsednika Koreu.

Uz to Konfederacija je noćas proglasila "trajnu mobilizaciju" protiv vlade.

Indijanci se još od početka sedamdesetih godina dvadesetog veka silom bore da spreče traganje za naftom u ekvadorskom području Amazona, a u sukobu u junu ove godine je poginulo deset ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: