Mičeleti odustao od ultimatuma

Predsednik privremene vlade Hondurasa Roberto Mičeleti odustao je od ultimatuma datog Brazilu da odluči o statusu svrgnutog predsednika Manuela Zelaje.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2009.

08:56

Default images

Zelaja je pre deset dana, po povratku u domovinu, utočište našao u brazilskoj ambasadi u Tegusigalpi. Predsednik privremene vlade Hondurasa Roberto Mičeleti odustao je od ultimatuma koji je dat Brazilu da odluči o statusu svrgnutog predsednika Manuela Zelaje, koji je pre deset dana, po povratku u domovinu, utočište našao u brazilskoj ambasadi u Tegusigalpi.

Privremena vlada je prošle sedmice dala Brazilu rok od deset dana da odluči da li će da preda Zelaju da bi mu se sudilo za izdaju, ili će da mu pruži azil.

Vojnici su prethodne sedmice stalno bili raspoređeni oko brazilske ambasade, a vlasti su zapretile da će je zatvoriti ukoliko se ne povinuje zahtevu.

Mičeleti je ipak odlučio da povuče ultimatum, navodeći da o tome nije bio konsultovan.

"Nećemo ništa učiniti što bi značilo nepoštovanje međunarodnih zakona koje imamo. Samo nam je potrebno da Brazil pruži garancije da se njegova misija ne upotrebljava za političku kampanju", rekao je Mičeleti.

Mičeleti je kazao da razmatra i mogućnost povlačenja pre tri dana objavljenog dekreta kojim se omogućava zabrana javnih protesta i suspenzija slobode govora i informisanja zbog "remećenja javnog reda i mira".

Dekretom se omogućuje policiji i vojsci da zatvore svaku radio ili TV stanicu "koja ne prilagodi svoj program njegovim odredbama".

Tako su se na meti odmah našle jedna lokalna radio i TV stanica, koje su podržavale svrgnutog predsednika.

Takođe se na 45 dana suspenduje sloboda govora i udruživanja, zabranjuje okupljanje koje nisu odobrile vojne i policijske vlasti, a omogućava lišavanje slobode bez sudskog naloga.

Zelaja je, dok je bio na čelu države, izazvao nezadovoljstvo konzervativnih elita u zemlji svojim savezništvom sa Ugom Čavesom, levičarskim predsednikom Venecuele.

On zahteva da bude vraćen na vlast, ali sadašnja vlada odgovara da će ova kriza biti rešena izborima u novembru.

Njegov povratak je izazvao pojačanu zategnutost u Hondurasu, gde je u ovonedeljnim sukobima policije i Zelajinih pristalica ubijen jedan civil.

SAD, Evropska unija i Organizacija američkih država vrše pritisak na pučističke vlasti tražeći dijalog radi vraćanja Zelaje na položaj šefa države.

Međutim, sadašnja vlada insistira da mu se sudi u zemlji, pošto ga je Vrhovni sud optužio da je prekršio zakon sprovođenjem ustavnih reformi sa ciljem da, kako je navedeno, nelegalno produži svoj predsednički mandat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: