Preko hiljadu žrtava zemljotresa

Prema poslednjim podacima, u zemljotresima na indonežanskom ostrvu Sumatra poginulo je najmanje 1 100 ljudi, a povređeno 2 440.

Izvor: Beta

Četvrtak, 01.10.2009.

08:29

Default images

Zemljotres jačine 7,6 stepeni Rihtera u sredu je pogodio Padang, glavni grad indonežanske provincije Zapadna Sumatra. Nešto ranije danas indonežanski ministar zdravlja Siti Fadilah Supari izjavio je novinarima na aerodromu u Džakarti pre leta za Padang, da bi, imajući u vidu obim nanete štete, broj žrtava jučerašnjeg zemljotresa mogao da bude i više hiljada ljudi.

Posle prvog potresa, Sumatru je danas pogodio i drugi zemljotres jačine 6,6 stepeni po Rihteru.

Epicentar prvog zemljotresa se nalazio u Indijskom okeanu, a drugog na kopnu, 155 kilometara severozapadno od grada Bengkulua.

U Padangu, lučkom gradu od 900 000 ljudi, nestala je struja, a veći broj telefonskih linija je u prekidu, preneo je Rojters.

U pogođeno područje je stigla i prva pomoć, a spasioci svim raspoloživim sredstvima nastavljaju potragu za žrtavama koje su ostale zarobljene ispod ruševina.

Predsednik Indonezije Susilo Bambang Judojono je po dolasku u oblast pogođenu zemljotresom rekao da “ne treba potcenjivati ovu katastrofu i da svi treba da budu spremni na najgore”.

Srušen je i veliki broj stambenih zgrada, hotela, škola i prodavnica, kao i glavna bolnica.

Indonežanski arhipelag nalazi se u tzv. "Pacifičkom vatrenom prstenu", za koji je, zbog sudaranja kontinentalnih tektonskih ploča, karakteristična česta seizmička i vulkanska aktivnost.

U decembru 2004. katastrofalan zemljotres magnitude 9,1 po Rihteru, pokrenuo je cunami koji je u zemljama u regionu Indijskog okeana usmrtio više od 230.000 ljudi, a samo u indonežanskoj provinciji Aće 177 000.

Omerović uputio telegram saučešća

Predsednik Grupe prijateljstva Skupštine Srbije sa indonežanskim parlamentom Meho Omerović uputio je danas ambasadoru Indonezije u Beogradu Muhamedu Abduh Dalimunteu telegram saučešća zbog velikog broja stradalih u prirodnoj katastrofi koja je zadesila taj region.

Kako je navedeno u saopštenju odeljenja za odnose sa javnošću Skupštine Srbije, Omerović je pružio uverenja da će parlamentarci Srbije inicirati akciju pružanja pomoći narodu Indonezije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: