Kako ukinuti blanko ostavke

Sve dok postoji član 102 Ustava moći će da postoje i blanko ostavke i nijedan zakon to neće moći da spreči, kažu pravnici za “Politiku”.

Izvor: Politika

Četvrtak, 01.10.2009.

01:13

Default images

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu smatra da blanko ostavke ne bi trebalo da postoje, ali sagovornici „Politike” iz stranaka na vlasti kažu da o tome još nije bilo ozbiljnih razgovora. Stručnjak za ustavno pravo Slobodan Vučetić, međutim, kaže da će sve dok postoji član 102 moći da postoje i blanko ostavke i nijedan zakon to neće moći da spreči.

Navodeći da je Srbija jedina država u Evropi u kojoj postoji imperativni, odnosno vezani mandat narodnih poslanika, Vučetić kaže da je ”sloboda” iz člana 102 ”cinična ustavna formulacija koja poslaniku ne daje slobodu nego ga upućuje na to da ako želi da bude i dalje u političkoj orbiti neke stranke, on mora da joj stavi mandat na raspolaganje”.

Ali ova odredba može se ”jako amortizovati” zakonom (najbolje zakonom o izboru narodnih poslanika), koji bi propisao složenu proceduru utvrđivanja uslova pod kojima je poslanik ”slobodan” da se odrekne mandata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: