Do stana uz pomoć države

Svi građani zainteresovani za kupovinu stana, od danas mogu da računaju na kredit uz subvenciju države.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2009.

16:24

Default images

U program koji će građanima omogućiti da jeftinije i brže dođu do stana za sada je uključeno devet banaka. Prvog dana prijema zahteva za subvencionisane stambene kredite već pre podne su se formirali veliki redovi.

Jelena Lazarević među prvim je klijentima Komercijalne banke koja je podnela zahtev za subvencionisani stambeni kredit.

“Nakon što je Ministarstvo objavilo ovu odluku odlučila sam da sačekam i onda ubrzam, praktično, odluku za kupovinu stana, pošto su uslovi konačno jeftiniji”, kaže Lazarevićeva.

Uslovi su sledeći:
  • U prve tri godine, do 31. oktobra 2012. i u poslednjih pet godina, otplata kredita će biti bez kamate za građane jer će Ministarstvo ekonomije subvencionisati kamatu u punom iznosu.
  • Nakon tog perioda korisnik kredita nastavlja da plaća kredit po kamatnoj stopi od 4,9 do 5,9 odsto, u zavisnosti od uslova banke kod koje podiže kredit.


“Kamatna stopa za koju se opredelila Komercijalna banka je šestomesečni euribor plus 4,5 odsto. Nismo išli na maksimalni iznos kamatne stope u želji da našim klijentima omogućimo da dođu do svog prvog stana na neki bolji način”, kaže članica Izvršnog odbora "Komercijalne banke", Slavica Đorđević.

Ako se radi o kreditu od 50 000 evra, koji se otplaćuje 30 godina , rata koju bi klijent plaćao do oktobra 2012. bila bi oko 65 evra.

Nakon tog perioda mesečni anuitet bi bio oko 230 evra, da bi u poslednjih pet godina rata bila nešto više od 160 evra.

Pravo na korišćenje ovih povoljnih kredita imaju građani do 45 godina i to samo za novoizgrađene stanove.

Pored "Komercijalne banke", kredite uz subvenciju države za sada odobravaju i Banka "Inteza”, ”Hipo Alpe-Adrija", ”Marfin banka”, ”Prokredit banka”, ”Folks banka”, ”Eurobanka EFG”, AIK banka i "Privredna banka Beograd".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: