"Jat ervejz" još ne leti

Zbog štrajka “Jat tehnike“, avioni „Jat ervejza“ već treći dan ne lete. Putnici još nemaju informacije da li će i kada moći da odputuju.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2009.

02:00

Default images

Treći dan za redom avioni “Jata” stoje na pistama i u hangarima. I danas su svi letovi nacionalnog avio-prevoznika otkazani. Neke putnike “Jat” je preusmerio na letove drugih avio-prevoznika, ali većina putnika još čeka u redovima, nadajući se da će moći da odu do željene destinacije.

Razlozi štrajka i otkazanih letova ne ublažuju frustraciju koju osećaju putnici. Umesto da budu na šalterima za čekiranje oni satima čekaju u redu da dobiju informaciju kada će i da li će moći da polete. Kažu da nisu dobili nikakvo obaveštenje. “Ja sam kupila kartu pre mesec dana iz Australije. Ne znam šta će se desiti.“

“Valjda će me prebaciti preko Budimpešte.“


“Ja idem za Skoplje, nemam pojma šta se dešava. Valjda ću da idem autobusom.“

“Na srpskom bi daleko bolje mogao da se izrazi bes koji osećamo, nego što ću ja to na engleskom. Dva sata čekam u ovom redu i možda je nekih deset ljudi prebačeno na druge letove. Moj let je već prošao.“ Dok “Jatovi“ avioni stoje na pisti, “Jat tehnika“ priprema avione drugih aviokompanija. Ne proveravaju ispravnost samo “Jatovih“ aviona jer im ta kompanija duguje 110 miliona dinara.

U sindikatu “Jat tehnike“ posebno su iznervirani izjavom direktora “Jat ervejza“ Sršana Radovanovića koji ih optužuje za aljkavost u obavljanju posla.

“Šrafovi jesu bili odvrnuti, ali to ni na koji način nije ugrozilo bezbednost, što je i sam Radovanović rekao. A da se desi propust koji bi ugrozio bezbednost - to nikada nije bilo i neće moći da se desi“, kaže Stevan Mrkonić iz sindikata licenciranih aviomehaničara.

”Mi radimo po međunarodnim standardima. Povodom izjava o linijskom održavanju nećemo dozvoliti da se ’Jat tehnika’ rasparča. Ovo je zdrava kompanija, a o 'Jat Ervejzu’ ne želim da govoim“, kaže Dušan Serdarević iz sindikata zaposlenih u “Jat tehnici“.

Dok se dvoje svađaju neki imaju priliku i da zarade. Najveća niskotarifna avio-kompanija u srednjoj i istočnoj Evropi "Viz er" saopštila je da će pružiti alternativna preusmeravanja putnicima, ponudivši letove iz Budimpešte i Temišvara.

Poseban paket uključuje kartu, čija cena iznosi 40 evra u jednom smeru.

“Sadašnja situacija nikome ne odgovara“

Izvršni direktor "Jat tehnike" Vlada Krunić izjavio je za B92 da bi avioni "Jat ervejza" morali da polete sutra jer je trenutna situacija nepovoljna po oba preduzeća, ali da nema konkretnih pomaka u pregovorima oko dugovanja "Jat ervejza" "Jat tehnici".

"Mi prosto moramo da poletimo sutra, mi smo toga svesni, u suprotnom neće biti dobro ni za 'Jat' ni za 'Jat tehniku'", rekao je Krunić.

Prema njegovim rečima, "Jat tehnika" spremna je na pregovore, međutim, nema nikakvog odziva sa druge strane.

Krunić je naveo da bi se isplatom "Jatovog" duga "Jat tehnika" vratila u normalne tokove isplate i istakao da to preduzeće profesionalno obavlja svoj posao i da bezbednost aviona, koje ono održava, nikada nije bila ugrožena.

“Jat ervejz“ će tražiti odštetu

“Jat ervejz“ saopštio je da mu štrajk “Jat tehnike“, zbog kojeg otkazuje sve letove, nanosi štetu od 500 000 evra dnevno i da će zhtevati nadoknadu troškova od štrajkača.

"Do petka u 12 očekuje se da će gubici ’Jat ervejza’ biti veći od duga Tehnici", navodi se u saopštenju uz napomenu da je šteta nastala od povraćaja karata, prebacivanja putnika drugim kompanijama, hotelskih troškova i drugih izdataka koje je Jat imao zbog štrajka.

U saopštenju se navodi da je dug nastao na osnovu starog ugovora Jata i Jat tehnike, prema kojem je Jat morao preduzeću za održavanje aviona godišnje da isplaćuje "neku vrstu godišnje apanaže od 16 miliona evra, bez obzira na vrstu i obim obavljenog posla".

Od 1. septembra održavanje aviona se plaća na osnovu obavljenog posla, "a ne na osnovu toga koliko (u ’Jat tehnici’) sami procene da im novca treba kako bi pokrili sve troškove u neracionalno organizovanom preduzeću".

U saopštenju se ističe da “Jat“ ne osporava da duguje novac “Jat tehnici“, koja je iz “Jat ervejza“ izdvojena 2005. godine, i dodaje da će dugovanja izmiriti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: