Eide: Više vojnika u Avganistanu

Predstavnik UN za Avganistan Kai Eide kaže da je neophodno povećanje broja međunarodnih trupa u Avganistanu da bi se formirale bezbednosne snage te zemlje.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2009.

10:32

Default images

Eide je dodao da Avganistan nije samo briga Sjedinjenih Država i apelovao na druge zemlje da pošalju pomoć. Kai Eide je pred Savetom bezbednosti UN izjavio da je potrebno više vojnika u Avganistanu kako bi se brzo konsolidovale vojska i policija te zemlje.

"Pitanje je vremena kada će se ta odluka doneti u Avganistanu i za Avganistan. I kada pogledamo nekoliko narednih nedelja možemo videti mnogo kritičnih odluka ispred nas, ali zajedno ćemo naći način da uspemo i konačno vidimo kraj konflikata koji su intenzivirani prethodnih nekoliko meseci", rekao je Eide. On je ohrabren zbog jačanja avganistanskih snaga i rekao je da očekuje da će biti ispunjen cilj pre roka i da će broj vojnika te zemlje dostići 134.000 do oktobra 2010. godine, a ne 2012. kao što je ranije bilo predviđeno.

"Želeo bih da apelujem na oprez. Pre svega, ja sam uveren da kako god vi nazvali ovaj pokušaj, on će doneti boljitak Avganistanu. I drugo, razlika između ekstremnih talibana i umerenih vojnika koji bi trebalo da dođu je velika. Mi moramo bolje analizirati situaciju da bismo je držali pod kontrolom", poručio je Eide.

Prema rečima predstavnika UN za Avganistan, neophodno je da avganistanska policija bude "bolje formirana, opremljena i obučena".

Eide je naglasio i da obuka i opremanje avganistanskih snaga ne treba da bude samo odgovornost SAD i pozvao "druge zemlje da povećaju svoje napore" i pošalju više vojnika i više finansijskih sredstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: