Skup na Dan nenasilja nije odobren

Skup pod nazivom "Odgovor građana na nasilje", koji je grupa NVO zakazala za petak u Beogradu, policija nije odobrila. Organizatori, ipak, ne odustaju od skupa.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2009.

15:20

Default images

Policija nije odobrila održavanje skupa koji je trebalo da se održi na Međunarodni dan nenasilja, uz obrazloženje da dokumentacija za prijavu nije dovoljna, saznaje B92. Kako je za B92 rekla Maja Stojanović iz Inicijative mladih za ljudska prava, načelnik policije Željko Perošević rekao je da skup neće biti odobren bilo koju dokumentaciju da prilože.

Maja Stojanović navodi i da ne dolazi u obzir da otkažu najavljeni skup, na kome će govoriti Ružica Đinđić, Srbijanka Turajlić, Branko Cvejić, Gorčin Stojanović, Srđan Dragojević, Biljana Cincarević i mnogi drugi.

"Naš odgovor na ovu akciju policije je da ne pristajemo na selektivnu priemnu zakona", rekla je Stojanovićeva.

"Svedoci smo da političke partije mogu da organizuju skup kad hoće, a da građani koji se bore za svoja prava ne mogu slobodno da se okupljaju. Takođe, policija nas je uputila na Ušće, što pokazuje da se princip ustanovljen pre desetak dana oko 'Povorke ponosa' i dalje primenjuje“, navela je ona.

NVO: Država da preuzme odgovornost

Država treba konačno da preuzme odgovornost za porast nasilja, poručile su nevladine organizacije na skupu "Odgovor civilnog sektora na nasilje".

Na skupu održanom u Centru za kulturnu dekontaminaciju, najavljeno je da će nevladine organizacije sačiniti tekst deklaracije protiv nasilja koji će ponuditi poslanicima na usvajanje.

Država mora da zna da populizam često za posledicu ima promovisanje nasilja.

"Ovo više nije pitanje gej prava i da li Srbija treba da ima gej paradu ili ne, već da li mi smemo međusobno da komuniciramo nasilnim metodama. Odgovor je - ne smemo i nedpoustivo je i niko u Srbiji ne može da ne podrži takvu deklaraciju”, rekao je Boris Milićević iz Gej-strejt alijanse. “Naša akcija ne sme da ostane samo verbalna. Mora da se pokaže da građani ove zemlje stoje iza demokratskih vrednosti i da su spremni na aktivno promovisanje tolerancije”, rekla je profesorka Univerziteta "Union" Vesna Rakić-Vodinelić.

"Onog trenutka kada su amnestirani i kada je politički verifikovano paljenje ambasada, na određeni način moglo je da se očekuje da će se desiti i ovo", rekla je Biljana Kovačević-Vučo iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

Ona je navela i da kad god država bude preduzimala energične akcije, civilno društvo će davati podršku.

"Davaće im u onim slučajevima kada se ne bude radilo o političkim manipulacijama, u svim onim slučajevima kada se bude suzbijalo nasilje i diskriminacija", objasnila je Biljana Kovačević-Vučo.

"Upozorimo da 330 miliona koji se daju crkvi ima neke posledice. Da moraju imati u glavi svest šta i kako oni podržavaju i zašto dolazi do smrtnog slučaja nakon svih priča o splavovima - 'udri', 'glavni su splavovi', 'Beograd je grad veselja'. U jednom zatvoru, naravno da devojke postaju prostitutke, naravno da muškarci postaju nasilnici. Otvorimo taj zatvor i pustimo ljude napolje - čovek koji je došao u prijateljsku posetu nije je preživeo", rekla je Borka Pavićević iz Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: