"Šljaka": Klub za traženje posla

Ekipa emisije “Šljaka” posetila je jedan od klubova za traženje posla Nacionalne službe za zapošljavanje.

Izvor: B92

Utorak, 29.09.2009.

14:05

Default images

Kada se nađete u potrazi za poslom, veoma je važno da znate da prepoznate pravi oglas, da procenite da li možete da odgovorite zahtevima poslodavca, a kada se nađete na razgovoru za posao, da se predstavite na najbolji način. To sve možete da naučite u klubu za traženje posla.

Prvi klub za traženje posla osnovan je 2004. godine sa ciljem da korisnicima usluga Nacionalne službe za zapošljavanje pomogne da se što pre zaposle. Danas ovakvi klubovi postoje u skoro svim većim gradovima u Srbiji.

“Pošto sam diplomirala pre tri meseca i želim da što pre nađem posao, jedan od motiva je bio taj, s obzirom da mi služba nudi to kao besplatnu obuku, došla sam. Što da ne? Treba steći što više znanja i dobiti što više informacija za traženje posla”, priča polaznica kluba Aleksandra Stevanović.

Polaznici klubova za traženje posla kažu da su tu dobili mnogo korisnih saveta koje će koristiti kada dođu na razgovor za posao.

“Dobro je ovde što smo radili samoprocenu, odnosno ukazali su nam na neka naša znanja i vrline koje treba da iskoristimo prilikom traženja posla. Zatim, neke praktične stvari kao što je pisanje CV-ja, propratnog pisma. Čak ćemo imati i simulaciju razgovora sa poslodavcem, što može da bude interesantno i korisno kada se sutra susretnemo sa poslodavcem”, navodi Aleksandra.

“Mislio sam pre toga da znam kako se piše CV. Ovde sam naučio kako da napišem kvalitetan CV, sve u vezi traženja posla, kako da izaberem odgovarajući oglas, kako da istaknem stvari koje su bitne za taj oglas, koje su vezane za moje znanje i moje veštine. Jednom rečju, da ne stavljam suvišne podatke i da istaknem prave vrline vezane za mene”, dodaje Momčilo, takođe polaznik Kluba.

Predavači u klubovima za traženje posla su obučeni savetodavci Nacionalne službe za zapošljavanje, koji polaznicima kluba pomažu da sastave radne biografije i propratna pisma koje iz kluba mogu i da pošalju preduzećima u kojima žele da se zaposle.

“Naši polaznici posle ove obuke puni samopouzdanja kreću u akciju traženja posla, a mi im želimo puno sreće u toj akciji”, navodi savetnica u klubu Olivera Todorović.

Iz Kluba za traženje posla možete poslati mejl poslodavcu ili se javiti telefonom na oglas koji vas je zainteresovao. Polaznicima klubova pruža se mogućnost da pretražuju i oglase koji nisu javno oglašeni, odnosno koji se ne mogu naći ni u novinama, ni na Internetu. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, oko 30 odsto ljudi koji prođu kroz ove klubove, u roku od šest meseci, pronađe posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: