Jeremić: Rušenje etičkih kodeksa UN

Generalni sekretarijat UN ustanovio je da je "po svemu sudeći" Albanija omogućila predstavnicima Kosova da uđu u zgradu UN tokom zasedanja Generalne skupštine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.09.2009.

19:41

Default images

Gostujući u Vestima B92, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je uložio protest zbog dolaska delegacije Kosova, kaže da Srbija čeka zvanično objašnjenje Sekretarijata UN.

“Ne bih ništa želeo da prejudiciram dok ne dobijemo zvanično objašnjenje. Očigledno da je neka država članica UN dala svoje propusnice i prijavila Kosovo kao deo svoje delegacije. To je protivno etičkim pravilima i Srbija očekuje objašnjenje za ovakav postupak”, kaže Jeremić.

On je dodao da je Srbija bila izuzetno aktivana u lobiranju protiv novih priznavanja nezavisnosti Kosova.

“Delegacija Srbije je za ovih nedelju dana imala 70 kontakata sa delegacijama širom sveta. Uložili smo veliki napor da onemogućimo da se određeni broj zemalja privoli da prizna Kosovo. Mislim da će u naredne dve nedelje biti jasno ko je bio uspešniji, mi ili Priština”, kaže Jeremić.

Delegacija Kosova u UN na poziv Albanije

Generalni Sekretarijat Ujedinjenih nacija nije omogućio predstavnicima kosovskih Albanaca ulazak u salu tokom zasedanja Generalne skupštine svetske organizacije, već su oni tamo ušli na poziv delegacije Albanije, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Brendon Varma.

On je ponovio da Kosovo nije članica UN i da shodno tome predstavnici Kosova nisu zvanično učestovovali u radu Generalne skupštine UN.

"Generalni Sekretarijat UN nije dao predstavnicima Kosova propusnice za ulazak u salu Generalne skupštine", podvukao je Varma.

On je objasnio da sve članice Generalne skupštine dobijaju određeni broj propusnica odnosno karata s kojima mogu da pozovu koga žele da prisustvuje zasedanju Generalne skupštine iz tzv. VIP dela sale.

"Po svemu sudeći, u ovom slučaju predstavnike Kosova pozvala je albanska delegacija", rekao je Varma.

"Predstavnici kosovskih Albanaca bili su prisutni u sali samo u subotu za vreme govora albanskog premijera Saljija Beriše i to na poziv albanske delegacije a ne Generalnog sekretarijata", precizirao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: