Komemoracija Slavenu Kranjcu

Komemoracija Slavenu Kranjcu, novinaru i autoru brojnih dokumentarnih filmova koji je iznenada preminuo u 47. godini, održana je u Beogradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.09.2009.

19:06

Default images

Minutom ćutanja, porodica, prijatelji i kolege odali su poštu novinaru Slavenu Kranjcu koji je iznenada je preminuo u 47. godini. Po rečima onih koji su sa njim godinama radili, bio je sjajan istraživač i dokumentarista. Uvek koji je mislio kamerom i umeo da sluša druge, rekla je na današnjoj komemoraciji u Medija Centru urednica produkcijske grupe VIN Gordana Suša.

"On jeste pričao o velikoj politici, ali najčešće kroz prizmu malih običnih ljudi. On je voleo život, bio je duboko protiv rata, bio je veoma tolerantan i voleo je iznad svega ljude. I odlazio je upravo tamo gde su drugi zastali i nisu smeli i hteli zbog racionalnog ili iracionalnog straha", kaže Suša.

U vreme pogroma na Kosovu, 17. marta 2004. sa kamerom je bio na terenu, a tvorac je mnogih ekskluzivnih snimaka tokom petooktobarskih demonstracija u Beogradu. Godinama je sarađivao sa novinarom Vremena Filipom Švarmom.

"Slaven je bio borac, pravi fajter. Potlačeni, progonjeni eksploatisani, svi koji su bili izloženi nepravdi, mogli su da računaju na njegovu solidarnost i pomoć. Slaven spada u one malobrojne ljude iza kojih nisu ostale lepe i često velike i prazne reči, nego dobra dela. Pomagao je i pomogao mnogim žrtvama ratova, progona, besmisla i krvave istorije, nesebično, istrajno, hrabro", kaže Švarm.

Slaven Kranjc je bio autor brojnih dokumentarnih filmova. Dobitnik je nagrade Gran pri „Laza Kostić”, za reportažu „Južno od Ibra”. Autor je filmova "Opstati u Prizrenu", o Milošu Nekiću, jednom od 20 preostalih Srba u tom gradu, "Račak - laži i istine", kao i emisije ". Koautor je i dokumentarca „Jedinca“ emitovanog na televiziji B92.

Slaven Kranjc biće sahranjen sutra u 13 sati na Velikom katoličkom groblju u Somboru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: